Presentació de 'El bosc immobilitzat' al Celler Espelt, un repàs a les polítiques forestals de Catalunya

Aquest dijous, 8 de febrer, l'Espai d'Art del Celler Espelt acollirà la presentació de El bosc immobilitzat, de Joan Ignasi Castelló. L'acte, que tindrà lloc a les 19 h, anirà a càrrec de Sebastià Delclòs, Pitruc, i comptarà amb la presència de l'autor.

El bosc immobilitzat
Evolució històrica dels boscos catalans i anàlisi crítica de la política forestal autonòmica entre 1980 i 2014

Aquest paper es proposa explicar com s'ha desenvolupat i es desenvolupa a Catalunya la política forestal moderna.

Les regulacions forestals naixeren a Europa a partir de la reducció dels boscos, originada pel descobriment i desplegament de l'agricultura i la ramaderia. Els seus objectius inicials eren els de garantir el dret de propietat i els drets d'aprofitament de la seva producció.

A partir del segle XVIII, aquest retrocés s'intensificà. Va fer perillar el subministrament dels productes bosquívols bàsics, i va produir alteracions en el funcionament dels sistemes ambientals. Això engendrà noves decisions polítiques reguladores, en el que podem considerar inici de la política forestal moderna. Al mateix temps va originar la invenció de tecnologies més racionals per a l'aprofitament del bosc, com la silvicultura.

El text té una introducció sobre generalitats dels boscos i, a continuació, es divideix en quatre parts. La primera repassa l'evolució d'aquestes disposicions fins ben entrat el segle XX, en el marc europeu i de les Espanyes. La segona analitza la seva aplicació a Catalunya, des del segle XVIII fins al final de la transició política que va seguir a la dictadura franquista. La tercera fa un balanç d'algunes circumstàncies estructurals que condicionen la política forestal catalana actual. I, finalment, la quarta examina la política forestal aplicada per la Generalitat de Catalunya i altres institucions, des de la constitució del Parlament, l'any 1980, fins a l'any 2014. És a dir, durant trenta-quatre anys.

En un corol·lari final es crida l'atenció sobre l'actual caràcter immobilitzat de la majoria de boscos catalans, que no canvien d'estat ni de condició, i que en els casos més favorables ni milloren ni empitjoren, però que quan les coses van mal dades tendeixen a degradar-se. Es fa notar, també, que perfeccionar la situació actual solament serà possible amb un canvi de mentalitat de l'Administració forestal i dels propietaris de boscos.

Molta gent considera que la història és interpretable, perquè les possibilitats de permutar i combinar els fets registrats equival pràcticament a un nombre infinit de fets. D'acord amb aquesta idea, les opinions que recull aquest text no són, per descomptat, veritats universals; no passen de ser unes veritats entre moltes altres. L'obra tampoc pretén estar a la moda, i procura defugir tot tipus de sentimentalisme hipòcrita i ornamental.

D'altra banda, encara que en el text es posin de manifest desacords amb certes polítiques i decisions, s'ha intentat no menysprear ningú, amb el convenciment que molts clàssics tenen raó quan diuen que, d'una manera o altra, tots som deutors dels somnis d'altres.

L'autor
Joan Ignasi Castelló Vidal (Barcelona 1947), enginyer de monts, director del Servei de Parcs Naturals i de l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona entre els anys 1983 i 2012. Ha estat membre de diferents grups de treball i comissions sobre incendis forestals, gestió d'espais protegits i política forestal. Durant onze anys (2003 – 2012) ha exercit de professor associat a l'ETSI d'Agrònoms i Forestals de Lleida.

Cofundador dels grups de treball Salamandra (Catalunya-França) i Còndor (Catalunya-Argentina) sobre incendis forestals. Ha col·laborat també amb altres entitats com els comitès espanyols del programa MAB de la UNESCO i de la Unió per la Conservació de la Natura (UICN), el patronat de la Reserva de la Biosfera d'Urdaibai o la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA). Des del 2012 és un dels organitzadors del Fòrum Forestal de Barcelona.

En l'àmbit de l'anàlisi i divulgació ha participat en nombroses publicacions, congressos, seminaris i conferencies. Ha estat promotor i coautor de l'obra "Manual de Ingenieria Básica para la Prevención y Extinción de los Incendios Forestales"

Alhora de cercar solucions als problemes que es generen als sistemes complexos en què ens movem, manté un enfocament materialista. En el marc d'aquesta concepció, considera que, en general, és més important i pràctic gestionar democràticament les transformacions que impedir-les d'entrada. Correlativament, pensa que els boscos que poden ser autosuficients, des de tots els punts de vista, no haurien de ser una càrrega per als pressupostos públics; i sospita que els espais protegits no són un fi, sinó un esglaó cap a una futura gestió integral, participativa i consensuada del territori.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar