Un estudi amb participació d'un investigador de l'Hospital del Mar ha aportat noves dades sobre la naturalesa de les cèl·lules mare situades a la mama.
Un estudi liderat per investigadors de la Universitat de Princeton, als Estats Units, i amb participació de Toni Celià-Terrassa, investigador de l'institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha aportat nova llum sobre la naturalesa de les cèl·lules mares situades a la mama. El treball, que es publica aquest dijous a la revista 'Science', ha descobert que aquestes cèl·lules viuen en un nínxol, un entorn favorable per a elles, creat pels macròfags, unes cèl·lules bàsiques del sistema immunològic humà. Aquesta macròfags són els encarregats de tenir cura de les cèl·lules mare de la mama tenen un marcador que activa els mecanismes per mantenir totes les capacitats especials de les cèl·lules mare.

La descoberta obre la porta a utilitzar aquest mecanisme com una futura diana. En assajos amb ratolins als quals s’injectaven cèl·lules mare de la mama de ratolins, els investigadors han pogut comprovar com, inhibint-lo, aquestes cèl·lules deixen de ser cèl·lules mare i per tant, perden la capacitat de convertir-se en qualsevol altra cèl·lula i d’autoregenerar-se. Es dona la circumstància que les cèl·lules mare canceroses, responsables del desenvolupament dels tumors de mama, de la seva expansió i de la generació de resistències als tractaments, tenen unes característiques molt similars a les seves germanes no canceroses.

Celià-Terrassa, responsable del Laboratori de Propietats de les Cèl·lules mare Canceroses i Metàstasi de l'IMIM, ''si les cèl·lules canceroses que inicien el càncer depenen d'aquest mecanisme, suposaria una molt bona diana terapèutica a estudiar, un fet que seria molt important a la lluita contra aquesta malaltia''. Tot i això, encara és aviat per poder parlar d'aplicacions terapèutiques del treball. En tot cas, l’estudi obre noves vies d’investigació en un camp en el qual, com apunta el Dr. Celià-Terrassa, “no disposem de dianes terapèutiques bones només per a cèl·lules mare canceroses”. Poder-hi actuar serviria per evitar la iniciació dels tumors i la seva expansió, un principi que també podria ser aplicable a altres tipus de tumor.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar