Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; JCommentsACL has a deprecated constructor in /var/www/vhost/9diari.cat/home/html/components/com_jcomments/classes/acl.php on line 17
El programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha detectat la malaltia a 225 habitants de la Regió Sanitària de Girona

El programa d’screening ha arribat a tots els municipis de la demarcació aquest any 2017.
Des que es van posar en marxa a la Regió Sanitària de Girona el programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha permès detectar precoçment la malaltia a un total de 225 habitants de la Regió Sanitària de Girona, que exclou la comarca de la Cerdanya i inclou l’Alt Maresme. El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta, La cribra de la població de cada comarca completa amb dos anys, moment a partir del qual es torna a convidar als primers participants. Cada dos anys es completen el que s’anomenen rondes. El PDPCCR es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 per la comarca del Baix Empordà. Durant l’any 2015 es va anar introduint progressivament a tota la Regió Sanitària, primer a la Garrotxa i al Ripollès i uns mesos més tard es va estendre a la resta de Regió, de manera que a finals de 2017 s’ha completat la implantació arreu de la Regió.

Segons la cap del Servei de Medicina Preventiva de la Vall d'Hebron, només el 22% de gestants ho fan.
La immunització materna és un dels temes més destacats del XXII Curs d’Actualització Vacunes 2018, que s'ha inaugurat aquest dijous a la Vall d’Hebron. Els principals professionals sanitaris de l’Estat en l’àmbit de la vacunació es reuneixen durant dos dies per parlar, entre altres temes, de la necessitat de vacunar les dones embarassades per protegir els nadons contra malalties com la grip o la tos ferina. La Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, ha defensat que encara queda molt recorregut per fer en el cas de la vacunació contra la grip, tenint en compte que només ho fa el 22% de dones embarassades. Una xifra que, segons Campins, ha augmentat gràcies a una campanya del Departament de Salut. Campins ha defensat que "vacunant la mare de la grip s'aconsegueix una doble protecció: la de la mare i la del nen", que fins als 6 mesos de vida no se li podria administrar.

La recerca va utilitzar fotografies preses per astronautes per avaluar l'enllumenat exterior de Madrid i Barcelona.
Un equip internacional de científics sota la direcció de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha observat una associació entre nivells elevats d'exposició a llum blava durant la nit i major risc de patir càncer de mama i de pròstata. La llum d'espectre blau és aquella que emeten la majoria de llums LED de tipus blanc i moltes pantalles de tauletes i telèfons mòbils. Els resultats s'han donat a conèixer a la revista 'Environmental Health Perspectives'. La recerca ha comptat amb dades de més de 4.000 persones d'entre 20 i 85 anys d'onze comunitats autònomes espanyoles, tot i que els nivells de llum exterior només es van avaluar a Madrid i Barcelona a partir d'imatges nocturnes preses pels astronautes de l'Estació Espacial Internacional.

El consum de lactis i de llet baixa en greix s’associa a un menor risc de desenvolupar càncer de còlon

És una de les principals conclusions de l’estudi PREDIMED, que ha estudiat més de 7.000 persones durant sis anys
Consumir lactis i llet baixa en greix s’associa a un menor risc de desenvolupar càncer de còlon. Aquest és el principal resultat del treball dut a terme per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb altres grups d’investigació de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània). Els experts han avaluat l’associació entre el consum de lactis i els diferents subtipus de lactis, i el risc de desenvolupar càncer colorectal en individus amb elevat risc cardiovascular. Després d’analitzar dades de 7.216 participants de 55 a 80 anys, durant un seguiment de sis anys, han observat que aquells individus amb un consum superior de lactis totals (564 g/d, aproximadament 2,5 gots de llet diaris), en comparació amb aquells amb un baix consum, presentaven un 45% menys risc de desenvolupar càncer de còlon. Del total de lactis que consumien aquest grup, tres quartes parts eren descremats.

El treball, realitzat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar i publicat a 'Scientific Reports', ha analitzat dades de 600 pacients.
El risc de morir després de patir un ictus isquèmic es multiplica si l'edat biològica, que ve marcada pels hàbits de vida o el lloc de residència, entre altres factors, és superior a l'edat cronològica, marcada per la data de naixement. Així ho constata un estudi realitzat per investigadors del Grup de recerca Neurovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). Segons els resultats obtinguts, cada any d’edat biològica acumulat per sobre de l’edat cronològica, augmenta un 6% el risc de morir en un període de tres mesos després de patir un ictus. Alhora, també el grau de severitat de les seqüeles és més important. El treball, que s'ha publicat a la revista 'Scientific Reports', ha analitzat les dades de gairebé 600 pacients.

El 50% dels adolescents gironins que inicien un tractament contra l'addicció a l'alcohol i la marihuana l'acaben deixant

El motiu és que es traca d'un procés llarg i que implica tot l'entorn del jove, un engranatge que en ocasions "és difícil d'encaixar".
Girona .- La meitat dels adolescents gironins que comencen un tractament per deixar l'addicció a la marihuana i a l'alcohol no l'acaben. El motiu, explica la psicòloga del Centre de d'Atenció de Drogodependències Teresa Ferrer de Girona, Dolors Bosch, és que es tracta d'un procés llarg que implica tot l'entorn del jove. Això vol dir que a banda del menor, la família, professors i amics també "tenen un rol important" durant el tractament. "L'adolescent no s'ho està passant bé, la família ha d'empènyer i, malgrat que tots volem que tiri endavant, a vegades és un engranatge que no és fàcil d'encaixar", explica. La marihuana i l'alcohol són les drogues que més addicció creen entre els joves d'entre 12 i 17 anys a les comarques de Girona. En concret, el 80% dels ingressos al centre Teresa Ferrer són per aquestes substàncies. Bosch també alerta que l'edat a la que es comença a consumir ha baixat dels 16 als 13 anys.

L'estudi qüestiona la idea que la transmissió prové principalment de les mares
Un estudi publicat a la revista 'Science' identifica diverses variants genètiques rares relacionades amb la transmissió de l'autisme dels pares als fills. Són variants que estan causades per delecions, duplicacions en tàndem, inversions, canvis estructurals complexos i diversos tipus d'elements genètics mòbils que, segons els investigadors, perfilen un nou paisatge genètic per a l'espectre autista. Aquest tipus de variants genètiques són, subratllen, especialment rellevants per l'impacte potencial sobre la regulació de l'expressió gènica. Segons l'investigador Bru Cormand, cap del Grup de Recerca de Neurogenètica a la Facultat de Biologia de la UB, el treball aborda una perspectiva "innovadora" de la genètica de l'autisme.

Un estudi posa en dubte que els menjars alts en greix indueixin satisfacció i benestar digestiu

El treball, que compta amb la col·laboració d'El Celler de Can Roca, constata que reduir el greix d'un plat d’hummus millora l'estat d'ànim i el benestar digestiu sense disminuir la sensació de sacietat i plenitud
Un estudi liderat pel Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari, amb la col·laboració d'El Celler de Can Roca, posa en dubte el concepte que els menjars alts en greix indueixin satisfacció i benestar digestiu. El treball, que s'ha publicat a la revista 'Neurogastroenterology and Motility' constata que reduir el greix d'un plat d’hummus millora l'estat d'ànim i el benestar digestiu sense disminuir la sensació de sacietat i plenitud. Segons els investigadors, aquest efecte pot tenir implicacions clíniques en pacients amb mala tolerància sobre el menjar o símptomes relacionats amb el menjar.

Investigadors de la UPF han participat en un estudi en què ratolins amb un gen inactivat consumien més alcohol
Investigagors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), liderats per Rafael Maldonado, i del Douglas Mental Health University Institute han desenvolupat un estudi amb ratolins per analitzar el consum d'alcohol voluntari en funció de la inactivació d'un gen concret. Així, aquests ratolins, modificats genèticament, van presentar un augment del consum d'alcohol voluntari i de la seva cerca, tant quan es van utilitzar concentracions moderades com elevades d'alcohol. També van comprovar que aquest canvi de comportament només es presentava amb l'alcohol i no amb altres referents com el menjar. Segons explica Maldonado, el consum d'alcohol produeix una sensació plaent a causa de l'alliberament de dopamina al nucli accumbens. No obstant, els ratolins inactivats per al gen Gpr88 presenten una capacitat més petita de l'alchol per augmentar la dopamina en aquest circuit de recompensa. Per això, els ratolins mutats haurien de consumir més quantitat per aconseguir uns efectes similars.