La mateixa estratègia permet, alhora, comprovar si el fetus presenta alteracions cromosòmiques.
Una nova tècnica desenvolupada per investigadors catalans permet analitzar fins a 4.800 gens causants de malalties de caire genètic en embrions obtinguts per fertilització in vitro en una sola observació. La tècnica permet que en aquest mateix experiment, es pugui determinar si el fetus presenta, a més, algun tipus d'alteració cromosòmica, que podria derivar també en malalties o malformacions. L'estudi ha estat liderat per Joaquima Navarro i Jordi Benet, membres del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També hi ha participat el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. L'estudi s'ha publicat a la revista 'Plos one'.

Salut i Metges de Catalunya tanquen un acord que permet desconvocar la vaga de facultatius a l'atenció primària de l'ICS

El Homrani anuncia el pacte després d'una reunió a Treball entre les parts i de les trobades discretes de les últimes hores.
El Govern i Metges de Catalunya han arribat a un acord i el sindicat ha desconvocat la vaga de facultatius a l'atenció primària de l'ICS després de quatre dies d'aturada. L'acord l'ha anunciat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, després que l'ICS i el sindicat hagin celebrat una reunió al Departament de Treball aquest dijous al vespre i de les trobades discretes que les parts han mantingut durant les últimes hores. El pacte suposa desconvocar la vaga a l'atenció primària de l'ICS, però no a la sanitat concertada, on Metges de Catalunya manté per demà el cinquè dia d'aturada. El sindicat s'ha mostrat "molt satisfet" amb l'acord perquè "aborda quasi tots els punts plantejats" i que havien portat a les mobilitzacions, segons ha explicat davant els mitjans de comunicació la portaveu del comitè de vaga, Carolina Roser, acompanyada per altres dirigents sindicals. "Amb aquest acord hem aconseguit que l'atenció primària torni a estar basada en un model de qualitat assistencial, seguretat pel pacient i que alhora garanteixi la salut del metge i el respecte i la dignitat de la professió", ha afirmat.

Catalunya és la comunitat de l'Estat amb la taxa més alta de pacients en llista d'espera quirúrgica per 1.000 habitants

Els catalans estan en segona posició en el temps mitjà que han d'esperar per a una consulta externa.
Catalunya és la comunitat autònoma de l'Estat amb la taxa més alta de pacients en llista d'espera quirúrgica per 1.000 habitants, amb un 21,44. La mitjana espanyola se situa en el 12,95%, segons dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. En termes absoluts, hi ha 154.686 en llistes d'espera quirúrgica. Pel que fa al temps mitjà d'espera, Catalunya registra 132 dies, la tercera pitjor, mentre que la mitjana de l'Estat és de 93 dies. El 22,9% dels pacients porten més de sis mesos esperant (també la tercera comunitat pitjor), quan a Espanya el percentatge és del 12,2. Pel que fa a les consultes externes, són els segons que més han d'esperar de mitjana, amb 78 dies (a l'Estat són 57).

Salut promet una inversió de 100 MEUR a l'atenció primària mentre acosta posicions amb Metges de Catalunya

Volen ampliar la plantilla de metges, cobrir baixes temporals i jubilacions i millorar retribucions perdudes.
Salut ha detallat en què consistirà la inversió de 100 MEUR a la sanitat catalana que al matí ha anunciat el conseller d'Economia, Pere Aragonés. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha detallat que 14 milions seran per contractar 201 metges de medicina de família, 22 per alleugerir la càrrega en moments de més demanda assistencial, 48 per recuperar els complements per objectius, 8 per millorar la qualitat del treball, 4 per millorar la capacitat resolutiva i 3 pel Pla d'Urgències. El director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha explicat que en les negociacions amb Metges de Catalunya s'ha posat en qüestió el model de la "continuïtat assistencial", que considera que "no és habitual en una vaga". Ha dit que en les negociacions amb el sindicat les posicions cada vegada estan més properes i Argimon ha dit que confia que tot vagi bé.

L'eficàcia del tractament retroviral ha permès estudiar les conseqüències de la malaltia en persones d'edat avançada.
Barcelona .- El virus de la Sida causa un envelliment prematur de cinc anys del sistema immunitari que es tradueix en conseqüències com ara un increment del risc de tenir patologies càrdio-vasculars, osteoporosi, alguns càncers, deteriorament cognitiu o problemes renals. Són fets que s'han pogut constatar gràcies a l'eficàcia del tractament retroviral, que cada vegada més està convertint la Sida en una malaltia crònica. Això fa que hi hagi persones que han arribat a edats avançades essent portadores de la Sida, cosa que permet investigar com les afecta. És el que fan l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social de La Caixa i la Generalitat, i la Fundació Lluita contra la Sida.

S'ha analitzat 10 milions de posicions del genoma en més de 50.000 individus d'Europa, els Estats Units, el Canadà i la Xina.
Barcelona .- Un estudi internacional ha identificat dotze fragments concrets de l'ADN relacionats amb el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH). El treball, el més gran a escala genòmica que s'ha fet fins ara sobre aquest trastorn, es focalitza en el paper que hi juguen les variants genètiques freqüents en la població general. S'han analitzat prop de 10 milions de posicions en el genoma de més de 50.000 individus de diferents països d'Europa, els Estats Units, el Canadà i la Xina. L'estudi revela que aquestes variants genètiques comunes "tenen un pes del 21% en el total de la genètica del TDAH", segons Bru Cormand, cap del Grup de Recerca de Neurogenètica a la Facultat de Biologia de la UB.

L'ICS descarta limitar el nombre de visites i aposta per remunerar la sobrecàrrega als metges que vulguin assumir-la

Argimon planteja reduir la quantitat de pacients assignats per professional de 1.500 a 1.300.
Barcelona .- El director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha descartat limitar el nombre de visites per dia per cada metge d'atenció primària. En declaracions a Rac 1, ha argumentat que no hi ha ningú a l'entorn que hagi apostat per aquesta mesura, perquè pot suposar "dificultar l'accessibilitat" al CAP. "No és la manera, la manera és reduir la població assignada", ha indicat Argimon, que ha explicat que la proposta de l'ICS és reduir de 1.500 a 1.300 els pacients assignats a cada metge, i remunerar la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la. "L'escreix que fan aquests professionals l'hem de remunerar. Si és un 10% més d'escreix, un 10% més de salari", ha subratllat.

Els equips 'de carrer' de salut mental i addiccions redueixen un 5% les hospitalitzacions a les comarques gironines

Els professionals van "a buscar" els pacients que tenen més dificultats per vincular-se als centres assistencials, com els sensellar.
Salt .- Els equips "de carrer" de salut mental i addiccions han reduït un 5% les hospitalitzacions a les comarques gironines entre gener i setembre. L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha reforçat la xarxa d'equips comunitaris amb 85 professionals més amb l'objectiu d'anar "a buscar" els pacients que tenen més dificultats per vincular-se als centres assistencials o per seguir un tractament, com les persones sensellar, les que estan començant a patir una psicosi o els usuaris que s'estan descompensant. "Sobretot busquem arribar als pacients més greus per a qui les conseqüències de les seves malalties són destructores", ha explicat el director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona, el doctor Claudi Camps. A banda de reduir els ingressos, també han pogut arribar a 400 usuaris que fins ara no estaven registrats.

Els resultats proporcionen una base per dissenyar futurs preparats més eficaços.
La protecció de la vacuna de la malària RTS,S depèn en gran mesura del nivell i subclasse d'anticossos que ella mateixa genera, així com de la prèvia exposició al paràsit, segons un estudi liderat per ISGlobal. Els resultats, publicats a la revista 'BMC Medicine', aporten nova informació sobre els mecanismes de protecció de la RTS,S i proporcionen una base per dissenyar futures vacunes més eficaces. Per eliminar la malària es necessitarà l'ús combinat d'una sèrie d'intervencions, entre les quals una vacuna eficaç.