Els criminòlegs diuen que la tolerància 0 "ha de ser cap a les conductes i mai a les persones" en relació a 'La Manada'

Celebra que s'estigui presenciant un canvi "important" en la sensibilitat de la societat cap als delictes contra les dones i a conductes abans normalitzades
Barcelona .- El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya ha destacat que des del punt de vista de les reaccions socials en el cas de 'La Manada' s'està presenciant un canvi "important" en la sensibilitat de la societat cap als delictes contra les dones i a conductes abans normalitzades, algunes considerades com a "micromasclismes". Considera que aquest debat existeix i és necessari "per poder avançar com a societat" però subratlla que "l'evidència científica ens mostra que el suport social, tant a víctimes com a agressors, és el que millor funciona per prevenir patir i cometre actes antisocials i delictius" i que la "confrontació i destrucció que comporta el conflicte que s'ha creat en la societat significa més violència". En aquest sentit, el Col·legi de Criminòlegs considera qualsevol conducta delictiva com a reprovable, "però la tolerància 0 ha de ser cap a les conductes, mai cap a les persones".

En un comunicat, el Col·legi de Criminòlegs de Catalunya explica que ha volgut deixar passar els dies abans de pronunciar-se sobre el cas de 'La Manada' des de l'empatia i la criminologia positiva perquè "la impulsivitat és un factor de risc, no només de la delinqüència i la conducta antisocial, sinó també de deixar de ser objectius". El Col·legi deixa clar que no vol entrar a valorar el contingut jurídic de la sentència ja que d'això ja se n'encarreguen altres professionals i que sense accés a les proves pericials i sense haver estat presents al judici, no poden jutjar la interpretació d'aquestes proves.

Així, comenta que cal entendre que algunes de les expressions dels ciutadans "poden ser, en part, fruit de l'espera de més duresa, en termes de sanció penal, però és important no perdre de vista el que ens ha portat a repensar les conductes en les agressions sexuals, que no només pateixen dones adultes, sinó també menors" i no només per rigor acadèmic, afegeix, sinó per entendre les diferències de les motivacions i conseqüències de les conductes. El Col·legi afirma que des del punt de vista de la reacció penal, no poden estar d'acord que sigui necessària més duresa per castigar als delinqüents, ni tampoc que es reformi el codi penal en termes de punició. "L'estada a presó, necessària, com a sanció, està fora de tot dubte, però el que marca la diferència és el tractament", remarca.

Així mateix, apunta que des d'una òptica victimològica cal plantejar-se com a societat, com es reacciona davant determinats casos mediàtics. "Que ens hàgim bolcat amb la víctima no és un problema, sinó que aquesta persona, donada la transcendència mediàtica del cas, cada dia està revivint el trauma", diu el Col·legi, que reitera que les mostres de suport massives "no són contraproduents, sinó l'ús que se n'està fent en mitjans i xarxes socials, que fan que el tema no acabi mai per a la víctima".

Per últim, considera que la justícia necessita els professionals de la criminologia per poder millorar en la valoració de les proves. El legislador, apunta, necessita saber què diu l'evidència criminològica "vers l'eficàcia de les sancions" i també la ciutadania li cal aquesta ciència, segons assenyala, per saber "què convé millor per fer front a la conducta antisocial i delictiva".

Així conclou que les víctimes necessiten suport, empatia i evitar processos de revictimització i, en canvi, no els calen sancions més greus "sinó reparació del dany en la mesura del possible, per més que la revenja sigui un pensament molt naturalitzat". Afegeix que augmentar la durada de les sancions "no pot prevenir la delinqüència ni redueix la reincidència", al contrari, segons apunta, "té un escàs efecte en termes de prevenció i un efecte contraproduent en termes d'estada a presó".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar