L'Estat rebutja explorar un referèndum d'autodeterminació i s'obre a 'replantejar' els recursos a les lleis socials

Batet assegura que el govern socialista té "un projecte per a Catalunya" després de la Bilateral.
La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha tornat a rebutjar aquest dimecres un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Ho ha dit així després de la reunió de la comissió Bilateral Estat-Generalitat, una trobada de gairebé quatre hores. A la reunió, els representants del ministeri han dit 'no' a la proposta del Govern de crear un grup de treball en aquest sentit. De fet, Batet ha negat que el dret a l'autodeterminació existeixi, ni hi veu marge per recórrer, i ha constatat que aquest punt ha estat una de les "majors discrepàncies" de la reunió. La ministra de Política Territorial, que ha traslladat "preocupació" per si el Parlament no pot treballar en un "normal funcionament" i ha reivindicat la "importància" que les institucions se sotmetin a "un principi de neutralitat", s'ha obert també a "replantejar" recursos al Constitucional contra lleis socials catalanes. En roda de premsa després de la reunió, que ha servit per activar les comissions i subcomissions previstes amb un calendari a partir de setembre, Batet ha resolt que el govern de Pedro Sánchez té "un projecte per a Catalunya".

Tot i el to "cordial i franc" de la reunió, la Bilateral entre la Generalitat i l'Estat ha servit per constatar "discrepàncies importants". "Em sembla molt més important que es produeixi en el diàleg la constatació de discrepàncies que no enviar-nos missatges a través de titulars", ha conclòs Batet.

I un dels elements que allunya els dos governs és l'autodeterminació i la situació dels dirigents polítics empresonats. A l'ordre del dia s'havia fixat el debat sota el concepte "drets i llibertats" i "les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans en les decisions sobre el seu futur polític". Batet ha explicat que el Govern els ha proposat un grup de treball sobre aquesta segona idea, però no creuen que la Bilateral sigui el marc per parlar-ne.

"En aquest àmbit d'explorar les vies democràtiques no hi ha gaire per investigar", ha resolt Batet. De fet, ho ha limitat a dos supòsits: una via de participació a través de reformar l'Estatut, que requereix dos terços al Parlament, ha recordat la ministra catalana, o un referèndum en cas de reforma constitucional.

En roda de premsa des del Palau de la Generalitat, Batet ha reiterat així la postura de l'executiu de Pedro Sánchez: "no existeix" el dret a l'autodeterminació ni en el marc constitucional espanyol ni en el dret internacional, ha matisat. "Més enllà d'aquesta posició clara i compartida per tothom, no hi ha lloc a discussió, tampoc pensem que sigui un bon mètode per resoldre el problema polític de fons", ha afegit. La solució al conflicte passa, ha insistit, per "fer política" i arribar a consensos i acords.

Sobre drets i llibertats, Batet ha reclamat al Govern que és "imprescindible el normal funcionament del legislatiu" per controlar el poder executiu i ha parlat així de "preocupació" pel dia a dia al Parlament. Encara en aquest àmbit, el govern espanyol ha advertit també a la Generalitat de la "importància" de mantenir un "principi de neutralitat institucional" per representar "el conjunt" dels ciutadans, també a l'espai públic. Sobre la situació judicial dels presos i el paper de la fiscalia, Batet ha tornat a insistir que aquesta via "s'escapa de les competències de l'executiu" .

Recursos al Constitucional

Un dels punts que més ha apropat les posicions dels dos executius ha estat poder negociar sobre els recursos davant del Constitucional. Per Batet és "necessari un replantejament" des de dues vessants: no basar-se en la "sospita" per analitzar les lleis territorials i alhora defensar els objectius socials "compartits".

En ser preguntada concretament sobre la llei 24/2015 sobre emergència habitacional, Batet ha explicat que no s'ha abordat a la Bilateral "conflictes concrets", però que tot plegat s'ha de posar en marxa a la subcomissió de Seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes. "Una de les prioritats és començar abordant les lleis que afecten drets socials", ha insistit Batet. Ara bé: "Hem de buscar l'encaix constitucional per tenir les necessitats dels ciutadans que en molts supòsits compartim", ha afegit. És a dir, ha dit, treballar a la subcomissió per "modificar alguns aspectes concretes per ajustar text a la Constitució".

Tal com ja estava previst, la reunió d'aquest dimecres no ha tancat acords concrets però, en canvi, sí que ha servit per activar les comissions i les subcomissions previstes a l'Estatut i també vinculades a la Comissió Bilateral, ha explicat Batet. "També hem previst un calendari des de principis de setembre i per desenvolupar tot l'any", ha afegit.

A banda de la subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes, també se'n volen posar en marxa tres més: la de cooperació i col·laboració, d'acció exterior i d'infraestructures. I de moment aquest agost el govern espanyol es compromet també a nomenar els integrants de les comissions mixtes. Així, es preveu que es posi en marxa també la comissió que fa referència a "assumptes econòmics i financers", i la de transferències, "paralitzada durant anys" per tal de "revisar els traspassos iniciats i pendents".

A més, Batet ha assegurat que el seu executiu té un "compromís polític de fer un esforç amb Catalunya", per exemple en infraestructures i per això vol posar en marxa també comissió. "Fer aquest esforç és fer política social i reduir desigualtats; ens sembla que les inversions en infraestructures com La Sagrera, Rodalies, o el Corredor del Mediterrani genera no només més creixement sinó més cohesió social i vertebració del territori", ha assegurat.

La ministra, que s'ha compromès a treballar amb "lleialtat institucional" i confia que el Govern treballi en la mateixa línia, ha reclamat també als consellers Ernest Maragall, Elsa Artadi i Pere Aragonès que Catalunya "s'incorpori d'immediat" als òrgans multilaterals amb l'Estat, com per exemple el Consell de Política Fiscal i Financera per avançar en les negociacions.

"Un projecte per a Catalunya"

Per tot plegat i gairebé un mes després de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra, Batet ha aplaudit el diàleg "com a mètode" entre els dos governs i ha destacat la "normalitat institucional" que s'obre a partir d'ara. De fet aquest és un dels canvis que ha volgut remarcar la ministra per diferenciar-se de l'anterior executiu del PP. "Aquest govern té un projecte per a Catalunya i per Espanya, amb Catalunya dins, un projecte integrador", ha assegurat Batet.

Al seu entendre això passa, precisament, per "abordar traspassos pendents" i també "disminuir la conflictivitat entre governs" per generar una "major confiança" i posar sobre la taula inversions i acords econòmics i financers. "En definitiva tots els temes que han aparegut a la bilateral formen part del projecte per a Catalunya", ha conclòs.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar