Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; JCommentsACL has a deprecated constructor in /var/www/vhost/9diari.cat/home/html/components/com_jcomments/classes/acl.php on line 17
Torra es compromet a desenvolupar la Llei del canvi climàtic i reivindica les "estructures d'estat" en medi ambient

La Generalitat distingeix amb el Premi Medi Ambient l'entitat ecologista Depana i la contribució de Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assenyalat que el Govern desenvoluparà la Llei del Canvi Climàtic, el primer projecte de llei aprovat per l'executiu de Puigdemont i suspès pel TC , i restaurat ara en la seva totalitat amb l'excepció d'un article que prohibia el 'fracking'. "Ara ens toca desenvolupar la llei, com també acomplirem el mandat del referèndum de l'1-O, ratificat en les eleccions del 21-D", ha afegit Torra en el seu discurs en l'acte institucional pel Dia Mundial del Medi Ambient. El cap de l'executiu català ha subratllat que, en aquesta matèria, Catalunya ja disposa "d'estructures d'estat", com és el cas de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Servei Meteorològic de Catalunya o l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

En l'acte s'ha entregat també el Premi Medi Ambient, que ha reconegut la trajectòria de l'entitat ecologista Depana i la contribució de Paco Muñoz en la lluita contra el malbaratament alimentari. També s'ha distingit l'empresa Masias Maquinaria en la modalitat recerca, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits i en la modalitat d'iniciatives s'ha guardonat el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent, així com el projecte de l'Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament.

En el seu discurs Torra ha assegurat que "volem fer República, que ens permeti emprendre els projectes en defensa de les persones i del territori del nostre país i tirar endavant tots els nostres compromisos i propòsits, sense interferències de l'Estat", ha dit. "Tenim les estructures d'estat, però no totes les eines ni els recursos que calen", ha reconegut.

D'altra banda, aprovar la llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat .revisió d'un marc vigent des de fa 30 anys-, desplegar l'estratègia catalana de biodiversitat -que serà el full de ruta per als pròxims 10 any-, la creació l'Agència de Patrimoni Natural o elaborar la primera Llei de Qualitat de l'Aire són algunes de les accions en matèria de medi ambient que vol fer realitat el Govern.

Tres dies després d'acollir l'acte de nomenament dels nous consellers i conselleres del Govern, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha estat escenari novament d'un acte solemne, que ha presentat la periodista Cori Calero. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha estat l'encarregat de fer el discurs inaugural, al que ha seguit una taula de diàleg sobre el tema 'Economia Circular'. Hi ha intervingut l'economista Modest Guinjoan, el coordinador de l'Espigall, Jordi Puig i la directora de Comunicació Corporativa de la multinacional Unilever, Ana Palencia.

De fet, l'economia circular és un altre dels reptes marcats pel Govern en matèria mediambiental. Calvet ha anunciat que el Govern destinarà 5,3 milions d'euros en ajuts per promoure la circularitat de residus. "Ni l'aplicació del 155 ha aconseguit frenar l'acció del Govern en aquesta matèria", ha reblat el conseller, qui ha defensat que l'economia circular és un "valor republicà". "Estem construint un país, una república, i aquesta ha de tenir el medi ambient com a pilar bàsic", ha assenyalat el conseller.

Tant Calvet com Torra han recordat a tots els qui estan a l'estranger i a la presó, però molt especialment a Josep Rull, "un amic que no pot acompanyar-nos en aquesta tarda de juny, com ell voldria", ha expressat Calvet. "No pot exercir el seu càrrec per trobar-se injustament empresonat i privat dels seus drets polítics", ha prosseguit el successor de Rull a Territori i Sostenibilitat. "Celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, un any més, també ho fem per ell", ha indicat. "És el que ens ha demanat", ha conclòs.

Per la seva banda, Torra ha recordat la trobada que va tenir dilluns amb els qui es troben a la presó d'Estremera. I ha recordat especialment quan Rull va voler parlar amb ell apart. El motiu: la vigília del Dia Mundial del Medi Ambient. "Volia que parlés de la importància del triangle que conformen el canvi climàtic, l'economia circular i la transició energètica", ha indicat Torra.

Reivindicació perquè es restauri la conselleria de Medi Ambient

En una acte que ha comptat amb l'actuació musical de Gemma Humet hi hagut un moment d'interrupció quan activistes d'Ecologies per Catalunya han desplegat davant els presents una pancarta en què es demanava que tornés a restaurar-se la conselleria de Medi Ambient, àrea ara absorbida per Territori i Sostenibilitat. "Una prioritat per la República!", deia la pancarta. Aquesta petició també l'ha fet un dels premiats de la vetllada, el vicepresident de Depana, que ha destacat la rellevància d'aquesta conselleria i les seves competències.

Dia Mundial del Medi Ambient

L'Assemblea General de les Nacions Unides va establir el 5 de juny com a Dia Mundial del Medi Ambient (DDMA). Ho va fer en la seva Resolució (XXVII) del 15 de desembre de 1972, amb la qual es va iniciar la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient que es va celebrar a Estocolm. Tot el relacionat amb aquesta jornada és una de les principals accions que durant l'any duu a terme Nacions Unides per sensibilitzar sobre la preservació del medi natural a nivell mundial.

El Dia Mundial del Medi Ambient té com a objectius: Donar una cara humana als temes ambientals, animar les persones a convertir-se en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, promoure la idea que la societat és fonamental per a canviar les actituds en relació als temes ambientals i impulsar una societat que asseguri a totes les nacions i persones el gaudiment d'un futur més segur i més pròsper.

La ciutat d'Spokane (estat de Washington, Estats Units) va ser la primera amfitriona del DMMA, l'any 1974. Barcelona va acollir la jornada l'any 2004, coincidint amb la celebració Fòrum de les Cultures. El debat girava entorn al lema: 'Es busquen! mars i oceans - vius o morts?'. Enguany la Índia és la seu de la trobada, que promou accions per a 'Un planeta sense contaminació per plàstics'.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar