Bona ocupació a les pistes d'esquí i comarques interiors gironines, però fluixa a la Costa Brava durant la Puríssima

El bon temps deixa menys gent a les estacions però afavoreix el turisme rural i les activitats en família.
Girona .- El pont de la Puríssima deixa bona ocupació a les pistes d'esquí i a les comarques interiors de Girona. En concret, els establiments de la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès han omplert el 80% de places disponibles. La creu, però, se l'emporta la Costa Brava que amb prou feines ha arribat al 40% d'ocupació, malgrat que només s'ha obert la meitat de la flota d'hotels. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG), Antoni Escudero, explica que la Puríssima és un pont on la muntanya és "el destí per excel·lència" i fa un balanç "positiu". "És important que la temporada d'esquí comenci bé perquè els visitants sempre tenen més ganes a l'inici, que no pas quan està acabant", assenyala Escudero.

El Govern preveu començar a recaptar l'impost de vehicles contaminants el 2020

El secretari general d'Economia argumenta que el tribut s'ha endarrerit per la suspensió al TC i perquè la DGT va trigar en facilitar un cens.
Barcelona .- El gener del 2016 el Govern va aprovar una llei de canvi climàtic que incloïa un impost sobre els vehicles més contaminants, però amb tota probabilitat aquest tribut no es podrà començar a recaptar fins al 2020. Així ho ha explicat en una entrevista a l'ACN el secretari general del Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda, Albert Castellanos. El Tribunal Constitucional va aixecar la suspensió sobre l'impost l'abril passat. Per poder recaptar-lo, la Generalitat necessita un cens de vehicles que tenia la Direcció General de Trànsit, però l'òrgan no va facilitar les dades fins al setembre. Després d'aquests entrebancs, Castellanos explica que el reglament del tribut es podrà desenvolupar finalment al llarg del 2019.

Sánchez anuncia que aprovarà i portarà els pressupostos al Congrés el mes de gener

Adverteix que en cas que no tirin endavant caldria "replantejar moltes coses" i els independentistes haurien d'explicar-ho als seus ciutadans.
Madrid .- El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que el seu govern aprovarà al gener el projecte de pressupostos generals de l’Estat i els portarà el mateix gener al Congrés dels Diputats. Un canvi d’estratègia respecte a la que La Moncloa havia anunciat les últimes setmanes, quan avançava que no portaria els comptes al Congrés per evitar el desgast d’un debat perdut pel ‘no’ de les forces independentistes. El gir es produeix després del revés electoral del PSOE a Andalusia, on els socialistes han perdut la capacitat de formar govern a mans d’una entesa entre PP, Cs i el partit d’ultradreta Vox. La presentació dels comptes pretén pressionar les forces independentistes perquè es repensin el seu ‘no’ als comptes i evitin, d’aquesta manera, un final abrupte de la legislatura que podria reproduir al Congrés la majoria de dretes andalusa.

L'atur puja en 3.208 persones al novembre a Catalunya, el menor increment en aquest mes des del 2015

La desocupació recula lleugerament a tots els sectors d’activitat menys als serveis.
Madrid .- El nombre de persones inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) al novembre a Catalunya es va situar en 394.405 persones, 3.208 aturats més que a l’octubre, el 0,82% més, segons el ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. En relació amb l’any passat, la desocupació ha caigut en l’últim any de 28.057 persones, el 6,64%, cosa que suposa encadenar 65 mesos de descensos interanuals, des del juliol del 2013. Aquest increment de l’atur al novembre és el menys intens que s’ha registrat en aquest mes des de l’any 2015, quan la desocupació va disminuir de 1.868 persones. L’atur a Catalunya ha caigut lleugerament a tots els sectors amb l’excepció dels serveis, que explica aquest augment de la desocupació al novembre.

La devolució de l'IRPF dels permisos de maternitat i paternitat es pot reclamar a partir d'aquest dilluns

Hisenda preveu que aquest desembre es tanquin les peticions del 2014 i el 2015 i al gener les dels anys 2016 i 2017.
Madrid .- Els pares i mares que els van retentir l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) en les prestacions dels permisos de maternitat i paternitat per fills nascuts el 2014 i 2015 podran reclamar la devolució d’aquestes retencions amb els interessos de demora a partir d’aquesta mateixa tarda i durant tot el desembre, segons María Jesús Montero, ministra d’Hisenda. Montero ha explicat que per als anys 2016 i del 2017 les peticions es faran al gener. Els beneficiaris podran començar a rebre les quantitats reclamades de manera immediata i per ordre de lliurament de les peticions. L’objectiu és que a l’abril pròxim s’hagin pagat totes les reclamacions d’1,086 milions de persones que entre el 2014 i el 2017 van tenir un fill.

L'economia gironina ja creix per sobre dels valors precrisi però encara arrossega més de 19.000 llocs de treball perduts

La Garrotxa i la Selva, les comarques que lideren la recuperació durant el 2017.
Girona .- L'economia gironina ja creix per sobre dels valors precrisi, sobretot gràcies a l'impuls de la indústria. Però ho fa només en termes de productivitat, perquè encara arrossega més de 19.000 llocs de treball perduts d'ençà del 2007. Aquesta és una de les conclusions que posa damunt la taula el darrer Anuari Econòmic Comarcal que periòdicament elabora el BBVA. L'estudi també recull que la Garrotxa i la Selva van ser les comarques que van liderar la recuperació durant el 2017. Ara bé, tot i que l'economia de la demarcació va créixer, es va quedar per sota de la mitjana catalana (al conjunt del país, l'increment el van capitanejar l'àrea de Barcelona i el Camp de Tarragona). L'autor de l'informe, l'economista Josep Oliver, calcula que, si res no s'estronca, les comarques gironines recuperaran l'ocupació perduda d'aquí a dos anys.

El pressupost de la Diputació de Girona per al 2019 puja a 141,1 MEUR i la corporació redueix l'endeutament a zero

Els comptes segueixen la línia ascendent dels darrers exercicis i s'incrementen un 6%.
Girona .- El pressupost de la Diputació de Girona per al 2019 puja a 141,1 milions d'euros (MEUR) i segueix la línia ascendent dels darrers anys. En comparació amb aquest exercici, en global els comptes s'incrementen un 6%. El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha subratllat que el pressupost gira al voltant de tres grans eixos: "innovació, sostenibilitat i acció social". Noguer també ha posat l'accent en què "els veritables protagonistes" del pressupost són els ajuntaments, ja que les entitats locals rebran "fins al 48%" dels 79,7 MEUR que la corporació destinarà a subvencions i transferències. Durant la presentació dels comptes, Noguer també ha avançat que aquest 2018 la Diputació tancarà l'exercici havent reduït a zero el seu endeutament.

El nombre de pensionistes al novembre se situa en 1,7 milions

La retribució en concepte de jubilació se situa en 1.125,04 euros.
El nombre de persones que reben algun tipus de pensió per part de la Seguretat Social al novembre a Catalunyua va sumar 1.725.489 pensionistes, cosa que suposa el 0,9% en relació amb el novembre de l’any passat, segons la Seguretat Social. La retribució mitjana es va situar en 996,31 euros, el 3,6% en relació amb al novembre de l’any passat. A l’Estat, el nombre persones que es beneficien d’alguna pensió se situa el mateix mes en 9.675.138 persones, l’1,1% més que l’any anterior. La mitjana de retribució es va situar al novembre en 959,91 euros, el 3,7% més. A Catalunya, dels 1,7 milions de pensionistes, 1.115.649 persones, el 64,66% del total rebien la pensió de jubilació contributiva, amb una mitjana de 1.125,04 euros.

Calviño diu que l'estabilitat de Catalunya és clau per atraure inversions però creu que 'l'ambient' ha canviat des del juny

La ministra d'Economia assegura que la prioritat del govern espanyol és la "normalització institucional" per "rebaixar la tensió i l'ambient de crispació".
S'Agaró .- La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha assegurat que el govern espanyol té com a prioritat la "normalització institucional" per "rebaixar la tensió i la crispació" a Catalunya però ha afirmat que creu que "ja es nota que des del juny l'ambient ja no és el mateix", en referència a la seva entrada al govern. Calviño ha tornat a parlar de "diàleg" com a via per resoldre conflictes i ha dit que l'executiu espanyol hi aposta. La ministra també ha dit que Catalunya és un dels motors de creixement d'Espanya i que representa prop del 19% del PIB. "El que és evident és que quan un pren decisions d'inversió o creixement, l'estabilitat jurídica, política i social és fonamental", ha insistit. En aquest sentit, ha dit que si l'ambient és "positiu", millor serà el resultat econòmic de Catalunya i del conjunt de l'Estat.