Els API gironins reclamen que es permeti fer fora els llogaters que fa tres mesos que no paguen sense sentència judicial

Consideren que és una mesura que donaria "més seguretat" als propietaris i que incentivaria fer aflorar més pisos al mercat.
Girona .- Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona demanen que es faci una llei que permeti desnonar llogaters que fa almenys tres mesos que no paguen sense una sentència judicial. L'entitat considera que aquesta mesura donaria "més seguretat" als propietaris que ara no s'atreveixen a treure el seu pis al mercat per por de no cobrar. El president dels API a Girona, Joan Company, lamenta que quan una persona deixa de pagar, el propietari s'enfronta a un "viacrucis judicial" que, assegura, en moltes ocasions no els permet recuperar "totes les despeses". Company també veu amb bons ulls incloure obligatòriament una assegurança d'impagament en el contracte d'arrendament. "D'aquesta manera es garanteix que el propietari cobrarà, com passa a França", ha reblat Company, que diu que aquestes mesures servirien com incentiu per treure més pisos al mercat.

Augmenten un 15% els desnonaments per no poder pagar el lloguer a les comarques gironines

676 famílies i particulars de la demarcació perden el seu habitatge durant el primer semestre perquè no poden afrontar les quotes.
Girona .- Els desnonaments per no poder pagar el lloguer han augmentat més d'un 15% a comarques gironines. Segons recull l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), durant el primer semestre del 2018 hi ha hagut 676 particulars i famílies de la demarcació que s'han quedat sense sostre per no poder afrontar les quotes del lloguer. Al costat d'aquests, les dades del CGPJ també recullen el drama dels qui pateixen una execució hipotecària i es queden amb un deute de per vida amb el banc. En aquest cas, entre gener i juny, els jutjats de la demarcació han executat 430 llançaments per aquest motiu. Aquí, però, d'un any a l'altre, es va a la baixa (perquè n'hi ha hagut gairebé un 10% menys). Per últim, l'estadística reflexa el col·lapse que viuen els jutjats per les demandes de clàusules sòl. A la demarcació, a finals de juny n'hi havia fins a 1.448 tramitant-se.

El govern espanyol elimina l'impost al sol i crea un paquet de mesures urgents per abaratir la factura de la llum

Prohibeix la contractació porta a porta de serveis d'electricitat i crea un bo tèrmic per ajudar a pagar la calefacció als més vulnerables
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret de mesures urgents contra la pobresa energètica i per abaratir la factura de la llum. Entre d'altres, el govern espanyol ha acordat suspendre durant sis mesos l'impost del 7% sobre la generació elèctrica, elimina l'impost al sol i treu traves per afavorir l'autoconsum. D'altra banda, ha ampliat els supòsits per beneficiar-se del bo social i també en podran gaudir les famílies monoparentals i les famílies amb persones amb dependència de grau 2 i 3. A més, impulsa un bo tèrmic per ajudar a pagar la factura de la calefacció a les mateixes persones que es poden acollir al bo social. El decret també prohibeix que es pugui contractar serveis de subministrament a través del porta a porta per "protegir els consumidors".

La Generalitat grava amb l'impost d'habitatges buits 1.557 pisos i cases de les comarques gironines

Es troben en mans de bancs o grans tenidors, porten més de dos anys desocupats i es reparteixen en 32 pobles i ciutats
Girona .- La Generalitat grava amb l'impost d'habitatges buits 1.557 pisos i cases de les comarques gironines. Tots es troben en mans de bancs o grans tenidors, porten més de dos anys desocupats i estan situats en zones on hi ha demanda acreditada. Principalment, a capitals de comarca, a pobles de l'àrea urbana de Girona o a llocs de costa. En total, aquests habitatges es reparteixen arreu de 32 pobles i ciutats. A la demarcació, allà on n'hi ha més és a Lloret de Mar (234) seguit de Salt (230) i Girona (214). L'estadística del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, però, inclou també pobles petits com ara Cornellà del Terri, Vilablareix o Vilafant. L'any passat, arreu de Catalunya, amb aquest impost, la Generalitat va recaptar 18,75 milions d'euros (MEUR).

L'atur cau en 374 persones al setembre a Catalunya, el primer descens en aquest mes dels últims 11 anys

La xifra de desocupats es va situar en les 380.344 persones, mentre que a l'Estat va ser de 3,2 milions, un 0,64% més
L'atur va caure en 374 persones al setembre a Catalunya i va deixar la xifra de desocupats en 380.344 persones, un 0,1% menys respecte el mes passat, segons ha informat aquest dimarts el Ministeri de Treball i Ocupació. És la primera vegada des del 2007 que l'atur baixa durant aquest mes després que fa onze anys es registrés un descens del -3,45%, fins als 258.234. Respecte fa un any, l'atur a Catalunya ha caigut un 5%, el que representa un descens de 20.029 persones en relació al setembre del 2017. Pel que fa a l'Estat, la xifra de desocupats es va situar en els 3.202.509, és a dir, 20.441 persones més que el mes passat i un 0,64% més respecte l'agost. En comparació al setembre del 2017, s'ha produït una caiguda de 207.673 persones, un 6,09% menys.

El nombre d'hipoteques creix al juliol un 14% i registra la xifra més gran en un mes dels últims 7 anys

Els préstecs per adquirir un habitatge augmenten a totes les demarcacions territorials catalanes
El nombre d'hipoteques per adquirir un habitatge al juliol a Catalunya va sumar 5.120 contractes, el 5,5% més que al juny i el 14,2% més que al juliol de l'any passat, segons les xifres publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les 5.120 hipoteques constituïdes aquest mes de juliol suposen la xifra més gran fins ara registrada a Catalunya en qualsevol mes des del maig del 2011. En el conjunt de l'estat espanyol es van signar 29.287 hipoteques, amb una disminució del 4,3% en relació amb al juny i un increment del 14,6% en relació amb al juliol del 2017. Per demarcacions territorials, les xifres indiquen que a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona el nombre d'hipoteques va augmentar el 14,65%, l'11%, el 4,50% i el 18%, respectivament.

El deute públic augmenta de 1.000 milions el segon trimestre i suposa el 34,5% del PIB

L'endeutament de la Generalitat se situa al juny en una xifra rècord de 78.459 milions d'euros
El deute públic de la Generalitat al segon trimestre es va enfilar fins el 78.459 milions d'euros, la xifra més alta fins ara registrada en la sèrie històrica i que suposa el 34,5% del PIB, dues dècimes més que la taxa registrada el primer trimestre (34,3%), segons les dades publicades aquest divendres per el Banc d'Espanya. La dada de 78.459 milions d'euros del segon trimestre és 981 milions d'euros més alta que la registrada el primer trimestre (77.478), l'1,27% més, i 1.736 milions més elevada que el segon trimestre del 2017 (76.723), el 2,26% més. Catalunya és la tercera autonomia amb el percentatge de deute més elevat de l'Estat per rere del País Valencià, amb el 41,8% del PIB, i Castella-La Manxa, amb el 36,1%, i la primera en xifres absolutes.

Ryanair cancel·la 190 vols aquest divendres per vagues a Espanya, Bèlgica, Holanda, Portugal, Itàlia i Alemanya

L'empresa afirma que és una aturada "innecessària" convocada per "una petita minoria" del personal de cabina
La línia aèria Ryanair ha anunciat que cancel·la 190 dels 2.400 vols programats a la xarxa europea per a aquest divendres, el 8% del total, per vagues dels seus treballadors convocades a Espanya, Bèlgica, Holanda, Portugal, Itàlia i Alemanya. L'empresa ha explicat que ha avisat els usuaris afectats a través de correu electrònic i missatge de text per avisar-los de les cancel·lacions amb tres dies d'antelació. Ryanair ha lamentat "profundament" les molèsties "innecessàries" derivades de les vagues, convocades pels sindicats "a petició d'empleats de línies aèries de la competència". Segons Ryanair, els treballadors que hi donen suport són "una petita minoria" del personal de cabina.

Les pimes gironines són menys productives que les de la resta de Catalunya i arriben a facturar un 17% menys

Un informe de Pimec conclou que han aconseguit remuntar la crisi però que cal que s'especialitzin i apostin per innovar
Girona .- Les petites i mitjanes empreses gironines són menys productives que les de la resta de Catalunya. Així ho conclou un informe de la patronal Pimec, que analitza l'evolució de més de 9.000 firmes del territori al llarg de quatre anys. L'estudi indica que, de mitjana, les pimes gironines arriben a facturar fins a un 17% menys que les de la resta del país. Una diferència que, per una banda, s'explica perquè són més petites. Però per l'altra, perquè també són menys productives. El director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, explica que les pimes gironines han aconseguit remuntar la crisi, però que encara tenen deures pendents. El seu principal repte, assegura, és que les firmes generin "més valor afegit", apostant per la innovació i per oferir productes que els diferenciïn de la resta.