Pilar Serra: 'El conveni amb el CAP de Roses ha anat molt bé per poder fer un primer contacte amb els malalts'

La Pilar Serra és la presidenta de la Fundació contra el Càncer de Roses. Ens rep al local, un lloc molt acollidor. En una paret blanca hi ha una tira de cordill d’on pengen uns papers de colors amb els desitjos amb què van decorar l’arbre de Nadal. S’hi respira calma i serenor. Ens obre les portes de la Fundació i ens ensenya els diferents espais: la recepció, una sala per a la psicooncòloga i la treballadora social on rebre pacients i familiars, una sala on fer manualitats i un magatzem amb un munt de material com cadires o perruques per a poder cedir a aquells que ho necessitin.

Qui sou la Fundació Roses contra el Càncer?

La Fundació està formada per una Junta Directiva de tretze persones i molts voluntaris i voluntàries. De fet, tots soms voluntaris, i fora dels nostres horaris intentem aportar tot el què podem independentment de si són dies de festa, nits, caps de setmana, i l’hora que sigui. És una feina altruista i dins la Fundació tothom aporta el què pot. 

A part d’això, tenim una treballadora social i una psicooncòloga, una psicòloga especialista en oncologia, que tracta tant als malalts com les seves famílies. És molt important tractar tot l’entorn i no només el malalt perquè moltes vegades ell ho té assumit i qui necessita més suport i atenció és el cuidador o els familiars. 

Com us arriben els casos?
Poden venir de diferents maneres. Una d’elles, que hem estat treballant durant molt de temps per aconseguir-ho, és que sigui des del propi Centre d’Atenció Primària. Hem fet un conveni amb el CAP de Roses a través del qual ens han cedit la Consulta nº 3, a la 1a planta del CAP, els dimecres de 11h a 13h i de 15h a 17h. Quan el metge de capçalera detecta un cas de càncer, els informa de l’existència de la Fundació i, si el malalt hi està d’acord, ens el deriven a la nostra consulta al CAP. Allà els pacients poden trobar-hi la nostra psicooncòloga o a la treballadora social. Això ha anat molt bé per poder fer el primer contacte. Ara els malalts no han de venir directament a la Fundació, sinó que un cop informats pel metge, els donen hora al mateix CAP per fer el primer contacte i parlar amb les nostres professionals, esvair dubtes i generar confiança. 

D’altra banda, també tenim usuaris que han vingut recomanats per algú. Algun familiar que ha vingut aquí, que ha estat malalt o que ha sigut voluntari i ens recomana. En aquests casos poden venir acompanyats del seu familiar o amic, que solen fer de pont.

També poden venir directament a demanar hora a la Fundació ( c/Pescadors, 13 , Roses) o trucar al 972151295 o al 619182938 

Encara hi ha tabús amb el càncer?
Cada vegada menys, però encara n’hi ha. A la gent que li acaben de dir que té càncer li costa venir al centre, en canvi si primer van amb la psicooncòloga o la treballadora social al CAP, es senten més acompanyats i ja tenen una acollida.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar