La Comissió Europea respon amb un augment de les taxes a determinats productes d'importació nord-americans a la decisió de Trump d'aplicar aranzels a l'acer i l'alumini de la UE.
Brussel·les .- La Comissió Europea vol que els nous aranzels de la Unió Europea a determinades importacions dels Estats Units entrin en vigor al juliol. Així ho ha anunciat aquest dimecres l’executiu europeu després d’aprovar aquestes mesures com a resposta a les restriccions a les exportacions europees d’acer i alumini imposades per l'administració de Donald Trump el passat 31 de maig. Entre els productes nord-americans afectats pels aranzels hi ha texans, motocicletes, begudes alcohòliques com el whisky o la mantega de cacauet. La CE espera poder concloure el procediment corresponent amb els estats membres de la UE “abans del juny per tal que els nous impostos es comencin a aplicar al juliol”.

La Unió Europea calcula que els nous aranzels dels EUA del 25% i el 10% a les importacions d'acer i d'alumini implicaran un impacte econòmic de 6.400 milions d’euros a les seves exportacions. Segons l’executiu europeu, la normativa de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) permet contrarestar els “danys causats” d’aquests impostos pel mateix valor. De moment, Brussel·les ha decidit “exercir immediatament” els seus drets imposant nous aranzels per valor de 2.800 milions d’euros, és a dir, compensant menys de la meitat dels danys.

La CE es planteja ampliar els aranzels per acabar de compensar els 3.600 milions d'euros restants “d’aquí a tres anys o després d'un resultat positiu en la solució de diferències a l'OMC”.

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha defensat les noves tarifes assegurant que són “una resposta proporcionada a la decisió unilateral i il·legal presa pels Estats Units”.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar