L'Audiència de Palma cita dimecres Urdangarín, Torres i Matas per entregar-los el manament de presó

Hauran de presentar-se davant del tribunal balear entre les 9h i les 14h.
Madrid .- La Secció Primera de l'Audiència de Palma ha citat Iñaki Urdangarín, Diego Torres i Jaume Matas dimecres de les 9h a les 14h per entregar-los el manament de presó. L'audiència balear és la responsable d'executar la sentència del Tribunal Suprem, que aquest dimarts s'ha fet pública i que condemna de manera ferma l'exduc de Palma a 5 anys i 10 mesos, el seu soci a l'institut Noos, Diego Torres, a 5 anys i 8 mesos i l'expresident balear, Jaume Matas, a 3 anys i 8 mesos. Per això, els ha citat demà per comunicar-los que hauran d'entrar a la presó. Es tracta d'un requeriment personal i, per tant, hauran de personar-se obligatòriament. Està per veure si l'Audiència de Palma donarà uns dies per a un ingrés voluntari a tots tres condemnats. Urdangarín podria intentar frenar l'ingrés a la presó presentant un recurs d'empara al TC demanant que se suspengui cautelarment la seva entrada a la presó.

En la sentència del Tribunal Suprem ja s'avançava que l'execució de la sentència recau en l'Audiència de Palma. El tribunal balear no ha trigat en reaccionar i, poques hores després de fer-se pública la sentència, ha citat per demà Urdangarín, Torres i Matas per comunicar-los que han d'entrar a la presó.

Fonts de la Fiscalia han explicat que, en ser una sentència ferma, "procedeix la seva execució". Per tant, en aquest cas, no cal que el ministeri públic faci cap petició d'entrada a la presó ni demani la celebració d'una 'vistilla'.

Menys de 24 hores per tornar de Suïssa

Urdangarín està en llibertat provisional i viu actualment a Suïssa amb la seva família i, mensualment, ha de personar-se als jutjats a signar. Per tant, l'Audiència de Palma li dona menys de 24 hores per tornar a les Balears i presentar-se davant el tribunal que el va jutjar pel cas Noos i que el va condemnar a 6 anys i 3 mesos de presó. Ara, després d'estudiar els diferents recursos, el Tribunal Suprem ha rebaixat la condemna 5 mesos i situa la condemna en 5 anys i 10 mesos.

El Suprem el condemna per malversació, prevaricació, frau a l'administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències però l'absol del delicte de falsedat documental. És la primera condemna que afecta un familiar directe del rei que, de fet, en el moment de la comissió dels delictes formava part de la Família Reial.

Intentar aturar la presó anant al TC

Està per veure si l'Audiència de Palma decretarà un ingrés immediat o si, per contra i com és habitual, dona un període de temps als condemnats per personar-se voluntàriament a la presó. Per evitar l'entrada a un centre penitenciari, Urdangarín pot recórrer en empara davant del Tribunal Constitucional per demanar que suspengui la seva entrada a la presó.

Tanmateix, el TC no acostuma a paralitzar entrades a la presó de condemnats a més de 5 anys. Ho reconeix el mateix tribunal en la interlocutòria del cas dels feixistes que van atacar Blanquerna durant la diada del 2013 i que tenien condemnes fermes de fins a 4 anys. El TC va paralitzar l'entrada a la presó i apuntava que adoptava com a "directriu general" que la pena se situï per sobre o per sota de la frontera dels 5 anys. A penes de més de 5 anys, recorda que el legislatiu els considera ja penes "greus" i, per tant, no pot aturar l'execució de la sentència.

En cas d'haver d'entrar a la presó, fonts d'institucions penitenciàries apunten que podria escollir qualsevol centre de l'estat espanyol. Si la Secretaria d'Institucions Penitenciàries considerés que el centre escollit no és adequat podria sol·licitar un canvi de centre.

ACN