Els metges alerten que indicar teràpies alternatives a pacients oncològics pot comportar sancions i inhabilitacions

Un document recorda als metges que incitar als pacients a abandonar els tractaments amb evidència científica és mala praxis i té conseqüències a la salut dels malalts
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha alertat que oferir per part dels professionals mèdics, teràpies no convencionals o pseudociència pot comportar sancions i fins i tot, inhabilitacions, si es comprova que el pacient no ha estat informat correctament i s’ha abusat de la vulnerabilitat produïda per una malaltia oncològica. Els col·legis mèdics han elaborat un document que recorda que aquesta actitud és ‘’mala praxis’’ perquè no hi ha evidència científica de l’efecte d’aquests tractaments que, sovint, tot i que es promocionin com a ‘innocus’’ poden arribar a produir intoxicacions o efectes adversos al tractament oncològic a més de generar falses expectatives als pacients.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha obert l’últim any entre cinc o sis expedients a professionals mèdics que presumptament han ofert teràpies alternatives a malalts oncològics deixant al marge el tractament amb base científica que pot suposa la curació del malalt. Aquests expedients poden acabar en sanció o fins i tot en inhabilitació, com la que ha patit un metge, amb consulta privada que va receptar únicament ‘’aigua de llum’’ a un home amb un càncer terminal, com a tractament curatiu.

Són algunes de les dades que aquest dimecres ha fet públiques el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i que han esperonat a l’organisme a redactar un document, al costat de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives, que recull la seva posició davant la proliferació de teràpies alternatives com pot ser l’acupuntura o l’homeopatia que, sense evidència científica, no poden ser utilitzades per substituir els tractaments que actualment ofereix la sanitat per als malalts de càncer.

Ho ha explicat el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, que ha alertat que els metges han de complir el que recull aquest document i per tant, insta als professionals a no recomanar, si no és amb caràcter complementari únicament, teràpies que no tenen base científica i no validades per la comunitat mèdica.

Padrós ha qualificat aquest fet de ‘’mala praxis’’ i ha remarcat que si un professional coneix casos en què es dona aquesta situació ‘’té l’obligació’’ de comunicar-ho al Col·legi, tant si és ‘’candidesa’’ o amb finalitats ‘’oneroses o abusives’’. Si es comprova, l’organisme l’expedientarà per una infracció greu o molt greu i podrà arribar a imposar alguna sanció, o en el cas més extrem, portar-ho a la justícia per forçar la inhabilitació. El president del COMB ha recordat que qualsevol inhabilitació és una ‘’vergonya’’ per la professió.

Des dels Col·legis de Metges s’ha volgut demanar als professionals que, per sobre de tot, el pacient oncològic, que per la seva condició es troba en una situació molt vulnerable, té el dret de tenir tota la informació per escollir o no , el tractament que ha de seguir, i que per tant, qualsevol teràpia no demostrada científicament ha de tenir caràcter únicament complementari, per no generar ‘’falses expectatives’’ en el pacient.

Padrós també ha recordat que molts dels tractaments que es presenten com a ‘’naturals’’ i que no tenen efectes secundaris i per tant, són ‘’innocus’’, sovint provoca iatrogènia, per interaccions. Padrós ha explicat que està contrastat que es pot arribar a intoxicar algun òrgan vital, per l’efecte dels principis actius que interaccionen amb els tractaments oncològics i per tant, poden afectar la salut dels pacients.

En aquest sentit, doncs, el document del Consell de Col·legis exigeix als professionals ser rigorosos amb la informació que es trasllada al pacient, en considerar només complementàries i no alternatives aquestes teràpies, i recorda que les cures pal·liatives també poden formar part del tractament. Per això recorda que l’aposta dels professionals són unitats integradors que en l’àmbit mèdic requereixen la coordinació de diferents especialistes per donar resposta a les necessitats globals del malalt.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar