Barcelona engega el Dia Sense Cotxes de la ciutat, aquest any en jornada laborable

 Es tallaran una seixantena de carrers al trànsit, dels quals dos de principals com són la Via Laietana i Gran de Gràcia.


L’Ajuntament de Barcelona ha engegat a primera hora del matí el Dia Sense Cotxes, que com a novetat se celebra en una jornada laborable. Des del consistori es recomana desplaçar-se a peu, en bici o en transport públic i evitar en la mesura del possible el cotxe particular atès que en algunes zones hi pot haver congestió viària. El Dia Sense Cotxes és una iniciativa que té la voluntat de conscienciar dels efectes perniciosos sobre la salut que causa l’excés de trànsit rodat. La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, ha recordat en aquest sentit que cada any moren a l’àrea metropolitana 3.500 persones per causes imputables a la contaminació.

Malgrat l’advertència de l’Ajuntament que en alguns punts hi pot haver congestió viària, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, manifestava aquest dimecres en una entrevista a TV3 que al seu parer no hi haurà col·lapse. L’alcaldessa recordava que la major part de talls de carrers es fan a vies terciàries dels diferents barris per facilitar activitats al carrer i augurava que no tindrien una “gran incidència” en el trànsit.

Pel que fa a Via Laietana i Gran de Gràcia, Colau recordava que ambdues s’han tallat en altres ocasions sense que hagi estat “la fi del món”. I afegia: “Ens hem de conscienciar que és el dia sense cotxes i que s’ha d’utilitzar el mínim possible”.

Així doncs, el consistori tallarà una seixantena de carrers en el marc d’aquesta iniciativa, en els quals s’han programat tot tipus d’activitats ciutadanes. Són majoritàriament carrers locals distribuïts per tots els districtes de la capital catalana, però també n’hi ha dos de principals, concretament la major part de la Via Laietana i el carrer Gran de Gràcia.

En el cas de la Via Laietana, s’ha fet un carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant el trànsit de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada és exclusiva per al bus i els taxis. El tall en sentit ascendent de via tindrà lloc entre les vuit del matí i les nou de la nit.

Pel que fa a Gran de Gràcia, el tall es fa de l’avinguda Diagonal a la plaça Lesseps entre les onze del matí i les vuit del vespre. En aquest tram només hi poden circular els autobusos, els taxis, les bicicletes i els serveis d’emergència.

A la resta de carrers, 16 talls es fan durant el matí i 28 més al llarg de la tarda. N’hi ha 12 que comporten afectacions durant la major part del dia, entre ells els ja esmentats Via Laietana i Gran de Gràcia. La Guàrdia Urbana ha previst un dispositiu especial per minimitzar les afectacions sobre el trànsit i per garantir la mobilitat a la ciutat. A banda, 10 coordinadors de districte i 128 auxiliars s’han repartit pel territori per facilitar les activitats.

I pel que fa a les activitats programades, n’hi ha de tot tipus, des de tallers de circ a activitats d’educació física, passant per classes d’escoles ordinàries que per un dia es fan al carrer, curses populars o sessions de lectura de les biblioteques públiques.

D’altra banda, en previsió d’un augment de la demanda de transport públic, la xarxa de metro s’ha reforçat amb més trens a les línies convencionals (un tren més a les línies 1 a 5) i més personal a les estacions que poden experimentar més afluència, sobretot als eixos de Via Laietana i Passeig de Gràcia – Gran de Gràcia.

La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha recalcat que “l’excés” d’utilització del vehicle privat comporta que més de la meitat dels barcelonins suportin nivells de soroll “per sobre dels recomanats”. També ha recordat que cada any moren a l’àrea metropolitana de Barcelona 3.500 persones per causes “imputables a la contaminació”. És per això que ha opinat que la mobilitat sostenible “no és cap caprici” i ha afirmat que reduir el trànsit de cotxes és “una necessitat i un imperatiu per a la salut pública”.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar