Identifiquen la relació entre les infeccions després d'un transplantament hepàtic amb la immunitat del donant

Investigadors de l'Hospital Clínic que han fet un estudi que explica el paper de la immunitat en un procés de transplantament i obre el camí a tractaments preventius.
Investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques (CIBEREHD) pertanyents a la Unitat de Transplantament Hepàtic de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, liderats pel Dr. Miquel Navasa, han identificat la relació entre el risc d'infecció bacteriana i de mort després d'un transplantament de fetge amb la immunitat innata a l'òrgan donant. L'estudi, publicat a 'American Journal of Transplantation', relaciona aquestes complicacions infeccioses amb certs polimorfismes de lectina d'unió manosa (MBL), una proteïna circulant de la immunitat innata que es produeix en el fetge. Així mateix, l'estudi obre el camí a tractaments preventius i s'ha fet una avaluació de la gravetat de les complicacions durant el primer any de transplantament hepàtic. Els investigadors, amb la col·laboració dels grups d'infeccions en receptors de transplantament òrgan sòlid i d'investigació en immunoreceptors del sistema innat i adaptatiu, han avaluat en persones receptores de transplantament hepàtic l'impacte dels poliformismes de la proteïna presents en l'òrgan del donant sobre el risc de desenvolupar infeccions. A més, han avaluat la gravetat d'aquestes complicacions durant el primer any de transplantament hepàtic.

Professionals sanitaris alerten de l’augment dels falsos especialistes per a combatre problemes de salut

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya impulsa un manifest per reclamar mesures a l’administració.
Dietes miracle a base de batuts, retirada de grups d’aliments, prescripció d’hormones per aprimar-se o recomanació d’enzims per la migranya. Cada vegada més pacients recorren a aquest tipus de solucions per combatre problemes de salut i així ho alerten els professionals sanitaris que els titllen de ‘’falsos experts’’ que a través de ‘’pseudociències’’ recomanen ‘’teràpies’’ amb greus perjudicis. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) és una de les societats científiques que s’ha posat l’objectiu de lluitar-hi i està impulsant, al costat d’altres col·legis, societats i associacions e pacients, un manifest per reclamar a l’administració mesures per combatre el fenomen.

Catalunya detecta 6 casos de Chikungunya, 22 de Dengue i 11 de Zika des de principis d’any

Salut Pública assegura que tots els casos són importats i que no es pot abaixar la guàrdia.
Des del mes de gener, a Catalunya, s’han diagnosticat 7 casos de Chikungunya, 22 de Dengue i 11 de Zika. Són les darreres dades que ha recollit l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Excepte el Dengue, són xifres que vaticinen una davallada dels diagnòstics de Chikungunya i el Zika. Precisament d’aquest virus, que va registrar un gran brot l’any passat arreu del món i a Catalunya va afectar a 150 persones, s’ha vist disminuir considerablement la seva prevalença, un fet que, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha reconegut que és habitual després d’un brot important, ja que es dona una ‘’cobertura immunològica’’ de població que no se’n veurà afectada fins anys després.

Els homes protagonitzen el 75% dels ofegaments

El SEM detecta una tendència a l’alça a les incidències per submersió a piscines, platges amb 153 assistències aquest estiu.
El SEM ja ha fet, fins a 10 d’agost, 153 assistències per ofegaments, una xifra que a la mateixa data de 2016, era de 119, un augment pràcticament del 30%. Es confirma així, una tendència ‘’a l’alça’’ a piscines, platges o altres espais aquàtics. No hi ha una franja d’edat predominant en aquestes situacions de risc, ja que segons les dades recollides pel SEM, el 35% correspon a menors d’edat, el 32% a adults, i el 31% a majors de 64 anys. La diferència, en canvi, entre homes i dones, és més significativa, i el 75% dels casos es dona en homes. En aquest sentit, Quim Ríos, cap territorial de Barcelona Ciutat del SEM, explica que es deu a un component de risc, més habitual en el sexe masculí.

La 'pèrdua de respecte' a les malalties de transmissió sexual manté la tendència a l’alça de les infeccions

El Departament de Salut unifica les unitats d’ITS, VIH i sida i hepatitis C per potenciar la lluita contra aquestes malalties.
En deu anys, les infeccions per sífilis han pujat un 300% a Catalunya, les de gonocòccia un 350% i les de clamídies un 600%. Són les tres principals malalties de transmissió sexual (ITS) que es controlen des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i que, segons el secretari, Joan Guix, han registrat un ‘’salt brutal’’ entre el 2013 i el 2015. En una entrevista a l’ACN, Guix ha recalcat que les xifres són tan elevades perquè hi ha més diagnòstic i més declaració de les infeccions, però també per una ‘’pèrdua de respecte’’ d’alguns col·lectius que es demostra en què la tendència es dona també a Europa. Per combatre-ho, Salut ha unificat les unitats que lluitaven contra les mateixes ITS, el VIH i la sida, i l’hepatitis C per veure d’aquí un temps, una reducció considerable del fenomen.

Investigadors de l'ICO i l'IDIBGI fan un estudi pioner sobre la incidència i supervivència del tumor cerebral no maligne

Es tracta del primer que es fa a l'estat espanyol perquè fins ara només es compatibilitzaven els malignes.
Girona .- Investigadors de l'ICO de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han elaborat un estudi pioner que avalua la incidència i la supervivència dels tumors cerebrals no malignes. El document, que acaba de publicar a la revista 'Cancer Epidemiology', és el primer d'aquestes característiques que es fa a l'estat espanyol. Fins ara, era poc freqüent registrar el nombre de tumors del sistema nerviós de baix grau o benignes però, segons els investigadors, aquesta pràctica pot portar errors perquè alguns d'ells, amb el temps, es poden tornar dolents. La investigació l'han encapçalat el metge del Servei de Radioteràpia Oncològica de l'ICO, Rafel Fuentes, com a primer autor i ha comptat amb la coautoria de Loreto Vilardell i Rafel Marcos-Gragera del Registre del Càncer de Girona, entre d'altres, a través de l'IDIBGI.

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes demana incorporar la seva figura a l’atenció primària

El col·lectiu assegura que un bon assessorament dietètic podria suposar estalvi econòmic en fàrmacs que combaten principalment malalties cardiovasculars.
La diabetis i altres trastorns metabòlics i les malalties cardiovasculars com ara la hipertensió arterial són de les patologies més comunes, i per les quals, amb l’objectiu de combatre-les, la sanitat pública hi destina prop de 300 euros anuals per cada pacient. Seguir la dieta adequada, sobretot la mediterrània, pot reduir aquestes necessitats de forma considerable i per aquest motiu, des del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat) es reclama la incorporació de la seva figura a l’atenció primària. En una entrevista, la presidenta Nancy Babio, ha defensat aquesta posició i ha prioritzat les zones més desfavorides on la incidència de l’obesitat és molt més alta.

Uns estimuladors elèctrics implantats al diafragma permeten a persones tetraplègiques respirar per si sols

A l'estat espanyol aquesta tècnica només és a l'abast d'un equip de metges de l'Institut Guttmann i l'hospital de Can Ruti.
Les persones amb una lesió medul·lar greu necessiten habitualment estar connectats a un aparell de ventilació mecànica, degut a la paràlisi dels músculs que intervenen en la respiració. Ara, però, és més a prop la possibilitat que aquestes persones puguin respirar per elles mateixes, gràcies a una tècnica d'estimulació elèctrica del diafragma. A l'estat espanyol, l'operació només la fa un equip de l'Institut Guttmann i l'hospital de Can Ruti. La intervenció consisteix en la implantació d'un marcapàs diafragmàtic connectat a un controlador extern mitjançant una laparoscòpia.

Un estudi confirma que la contaminació per partícules dièsel pot exacerbar l'al·lèrgia per soja

Les persones al·lèrgiques a aquesta substància, en dies de molta pol·lució, poden experimentar crisis d'asma.
Un estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) demostra que la contaminació per partícules dièsel pot exacerbar l'al·lèrgia per soja. Concretament, una determinada quantitat de soja que per si sola no provoca al·lèrgia, quan s'administra en combinació amb partícules dièsel, fa que els animals d'experimentació desenvolupin asma. En l'estudi també han descobert que el mecanisme que desencadena l'asma és diferent si aquesta és provocada per l'al·lèrgia pura a la soja o si ho és per la suma de soja i contaminació.