El magistrat Melchiol Wathelet opina que la interpretació de "cònjuge" que es fa en la directiva europea de lliure circulació inclou també els matrimonis homosexuals.
Brussel·les .- El primer advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Melchiol Wathelet, argumenta que cap estat de la UE -hi sigui o no legal el matrimoni homosexual- pot denegar la concessió de residència al cònjuge d'un ciutadà europeu. En una opinió feta pública aquest dijous estableix que tot i que els estats de la UE tenen llibertat per autoritzar o no el matrimoni entre persones del mateix sexe no poden obstaculitzar la llibertat de residència d'un ciutadà. El magistrat precisa que el problema jurídic del litigi pel qual ha estat consultat és la lliure circulació dels ciutadans de la Unió i assenyala que, d'acord amb aquesta premissa, els estats han de complir les seves obligacions en virtut de la llibertat de circulació dels ciutadans europeus.

El pronunciament del magistrat del tribunal amb seu a Luxemburg s'ha produït arran del cas d'una parella que va recórrer a la justícia romanesa per denunciar precisament el cas descrit. Un ciutadà de nacionalitat romanesa i la seva parella, nacional dels Estats Units, van traslladar-se a Romania l'any 2012, dos anys després de contraure matrimoni a Bèlgica. En sol·licitar a les autoritats romaneses els documents necessaris perquè el cònjuge pogués treballar i residir de forma permanent al país, però, el permís de residència li va ser denegat. Si bé la parella ho va sol·licitar basant-se en la directiva europea relativa a l'exercici de lliure circulació, les autoritats romaneses van al·legar que no podia ser considerat "cònjuge" d'un ciutadà de la UE, ja que Romania és un dels estats membres que no reconeix els matrimonis homosexuals.

Va ser llavors quan la parella va recórrer als tribunals del país, que al seu torn va sol·licitar al TJUE que dilucidés si havia de reconèixer al ciutadà nord-americà, en qualitat de cònjuge d'un ciutadà de la Unió que ha exercit la seva llibertat de circulació, un dret de residència permanent a Romania.

Davant del litigi exposat i la consulta del Tribunal Constitucional de Romania, l'advocat general Wathelet considera que el concepte de cònjuge que preveu la Directiva inclou també als cònjuges del mateix sexe i que per tant no pot denegar la residència a aquest ciutadà. En qualsevol cas, però, l'opinió del magistrat no vincula al TJUE, que dictarà sentència més endavant, un cop els jutges hagin deliberat.

El TJUE interpreta la legislació de la UE per garantir que s'apliqui de la mateixa manera en tots els països membres i resol els litigis entre els governs nacionals i les institucions europees.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar