Eurodiputats demanen a la UE que exigeixi a Espanya dialogar amb els independentistes

Membres del Parlament Europeu de visita a Catalunya pel 21-D exigeixen la llibertat pels presos i proposen la UE com a mediadora
Un grup d’eurodiputats de visita a Catalunya per les eleccions del 21-D demana a la Unió Europea (UE) que exigeixi al govern espanyol dialogar amb els partits independentistes després de la seva victòria electoral. “La UE ha de fer més que respectar els resultats: ha d’exigir al govern espanyol que obri un diàleg”, ha assegurat l’eurodiputada irlandesa Martina Anderson, membre del partit Sinn Féin i del grup d’esquerres GUE-NGL a l’eurocambra. Anderson ha suggerit que la UE “potser podria actuar” com a mediadora entre el govern espanyol i les forces independentistes. L’eurodiputat belga Mark Damesmaeker, de la Nova Aliança Flamenca, també ha demanat que es respecti la victòria independentista, i ha afegit que el govern espanyol hauria de respectar els drets dels diputats electes. “Demanem que tots els consellers que encara són a la presó siguin alliberats immediatament i que tots els polítics a l’exili puguin tornar per assumir el mandat com a homes i dones lliures”, ha dit Damesmaeker.

El president de l'Aliança Lliure Europea, el cors François Alfonsi, ha dit que els estats marcats pel centralisme o per la nostàlgia de l’estat nació —com el franquisme a l’estat espanyol o el jacobinisme francès, diu— “van en contra” d’Europa i dels seus pobles, ja siguin “corsos, catalans o espanyols”. Alfonsi va ser eurodiputat entre el 2009 i el 2014.

Els eurodiputats també van coincidir a senyalar els resultats electorals com una clara victòria independentista. “Les eleccions eren absolutament extraordinàries, tenint en compte que dos dels principals líders independentistes estaven o bé a la presó o bé exiliats,” ha destacat Anderson, i ha afegit que “tot i les circumstàncies excepcionals, i a més tenint en compte que aquestes eren unes eleccions imposades, crec que els resultats reafirmen que una majoria de partits independentistes ha guanyat.”

“És el moment de seure a la taula de negociació respectant el fet que més de dos milions de persones ahir van votar partits independentistes, i per tant això ha de comptar a l’hora de decidir com seguir a partir d’aquí”, diu Anderson. “És l’hora del diàleg i també l’hora de posar fi a les mesures repressives”.

“Les primeres reaccions de la UE no són gaire prometedores”, ha lamentat Demesmaeker. “Diuen que res canvia pel que fa la seva actitud i crec que això és decebedor,” assegura l’eurodiputat, però confia que finalment s’escolti la veu dels catalans i dels que demanen diàleg “perquè aquest és un moment històric: es tracta de veure si la UE acceptarà aquesta mena d’autoritarianisme dins seu o no”.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar