La UE fa un 'pas crucial' cap a la cooperació en defensa

Els líders de 25 estats membres creen una estructura per aprofundir en la política de defensa comuna i eliminar duplicitats
Brussel·les .- La Unió Europea s'ha dotat aquest dijous d'una cooperació permanent estructurada en defensa, PESCO per les seves sigles en anglès. Tots els estats membres excepte el Regne Unit, Malta i Dinamarca han acordat durant el Consell Europeu "fer realitat" la cooperació permanent. A través de la PESCO els estats europeus preveuen incrementar la seva efectivitat i eliminar duplicitats, per exemple, a l'hora d'invertir en equipaments militars, fer més fàcil el desplegament de forces en missions així com enfortir la base industrial de defensa europea. Segons el Consell Europeu la formalització de la col·laboració permanent i estructurada -introduïda amb el Tractat de Lisboa- és un pas "crucial" en la política de defensa europea.

"Més de mig segle enrere va néixer una ambiciosa visió de la Comunitat Europea de Defensa, però mancaven la unitat i el coratge per posar-la en pràctica", ha dit el president del Consell, Donald Tusk."Avui aquest somni és una realitat", ha apuntat el polonès, que ha descrit la PESCO com "una expressió pràctica de la voluntat de construir una defensa europea".

Tusk també ha assenyalat que durant anys l'argument principal en contra d'una cooperació permanent ha estat "el temor" que aquesta debilitaria l'Aliança Atlàntica (OTAN). "És més aviat el contrari, una defensa europea forta reforça l'OTAN", ha afegit el president del Consell, que ha valorat que l'establiment del mecanisme són "bones notícies" pels aliats i "males notícies pels enemics".

La participació en la iniciativa és voluntària, però una vegada que decideixen participar, els estats membres han d'assumir compromisos vinculants i, si no els compleixen, podrien ser suspesos pels altres estats membres. Els membres han de desenvolupar conjuntament forces de reacció ràpida i noves capacitats, com tancs i drons, o crear centres únics de logística i assistència mèdica a Europa. A banda, cada estat ha de proporcionar un pla per a les seves contribucions nacionals, que estarà subjecte a una avaluació anual.

Segons dades de la UE, la política comuna en seguretat i defensa és una de les més apreciades, amb un suport del 75% dels ciutadans en un moment en què la seguretat és una de les principals preocupacions dels europeus.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar