La primera ministra britànica promet “tirar endavant el Brexit” i garantir l’estabilitat
Londres .- La primera ministra britànica, Theresa May, governarà amb minoria amb el suport parlamentari del Partit Democràtic Unionista de l’Ulster (DUP). D’aquesta manera, el partit conservador sumarà als 318 escons que ha obtingut a les eleccions generals d’aquest dijous els 10 diputats nord-irlandesos, aconseguint així la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns. Segons May, “només el partit conservador i el DUP tenen legitimitat per liderar la majoria al parlament” i “guiar el país” en les negociacions pel ‘Brexit’.

May també ha subratllat la voluntat del govern conservador de “mantenir el país segur i combatre el terrorisme” i aportar “certesa i estabilitat” en un moment “crucial” pel Regne Unit. “Ara posem-nos a treballar”, ha reblat.

L’acord amb els conservadors d’Irlanda del Nord, a qui May ha qualificat “d’amics i aliats”, permetrà “unir esforços per assegurar un bon ‘Brexit’” durant les negociacions amb Brussel·les, que han de començar d’aquí a deu dies.

La primera ministra britànica ha promès “posar la justícia i la igualtat d’oportunitats al centre de l’acció de govern”, garantint que “cap comunitat queda fora del progrés i la prosperitat”. May també ha insistit en la necessitat de dur a terme “canvis” que permetin “mantenir el país segur i combatre el terrorisme”. La líder conservadora ha fet especial èmfasi en la voluntat “d’acabar amb l’extremisme islamista i amb tots aquells que el recolzen”, especialment després dels “horribles atemptats” a Manchester i Londres.

May ha comunicat la seva intenció de formar govern a la reina Elisabet II, esvaint així qualsevol dubte sobre la seva dimissió. Una renúncia que el líder laborista i principal rival de la ‘premier’ britànica a la cursa electoral, Jeremy Corbyn, ha exigit repetidament en les darreres hores. "Ella volia mandat, doncs el mandat que ha rebut és que els conservadors han perdut escons, vots, suport i confiança. Em sembla que és més que suficient perquè plegui", ha dit Corbyn. Els ‘tories’ han perdut 12 escons respecte les passades eleccions i es queden a 8 de la majoria absoluta. L’altra cara de la moneda són els laboristes de Corbyn, que han aconseguit 266 diputats, 29 més que en els darrers comicis.

El conservadors d’Irlanda del Nord

El DUP, liderat per Arlene Foster, representa l’ala més conservadora de la política nord-irlandesa. El partit s’ha oposat al matrimoni homosexual, s’ha declarat obertament en contra de l’avortament i ha apostat per la unió entre les diferents nacions del Regne Unit. Amb l’objectiu de protegir el procés de pau a Irlanda del Nord, el DUP ha governat en coalició, en els darrers anys, amb el Sinn Féin a Belfast, però actualment i després dels darrers comicis, les negociacions per formar un nou govern a Irlanda del Nord estan estancades. El Sinn Féin, també ha pujat molt en els comicis britànics, assolint set escons, però, com habitualment, no participarà en l'activitat parlamentària a Londres.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar