El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa demana a Zoido que investigui l'actuació policial de l'1-O

Nils Muiznieks sosté que la força utilitzada pels agents va ser "desproporcionada" i "innecessària".
Estrasburg .- El comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks, ha reclamat al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, una investigació "independent i efectiva" sobre l'actuació policial durant el diumenge 1 d'octubre per impedir la celebració el referèndum. En una carta adreçada la ministre el passat 4 d'octubre però feta pública aquest matí, el comissari afirma que l'ús de la força va ser "desproporcionat" i "innecessari" contra la gent que volia votar i creu que la investigació ha de servir per impedir una "escalada de la tensió i la violència" i per preservar al confiança amb els funcionaris públics. Dos dies després, Zoido va respondre al comissari que l'actuació policial va ser "prudent, apropiada i proporcionadament amb l'objectiu d'assegurar el compliment d ela llei i la protecció dels drets i llibertats de tots els ciutadans".

En la missiva, el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa assenyala que organitzacions com Amnistia Internacional va reportar casos de l'ús "inapropiat" de pilotes de goma i com en alguns casos es van produir ferits. A més, constata la necessitat que per utilitzar aquest tipus de projectils el seu ús estigui "regulat i monitoritzat".

D'altra banda, Nils Muiznieks recorda que el passat 2013 va traslladar al govern espanyol la recomanació d'establir un mecanisme independent per adreçar les queixes sobre les actuacions policials i proposa ampliar les competències del defensor del poble o bé crear un nou cos. En qualsevol cas, emplaça Zoido a estudiar aquesta possibilitat.

En la resposta, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, assegura al comissari que a l'Estat "ningú és perseguit per les seves idees" i que "qualsevol aspiració política pot ser expressada i canalitzada a través de vies legals", però que "els secessionistes han ignorat de manera deliberada". Zoido també indica que el TC va declarar il·legal el referèndum i que les forces i cossos de seguretat de l'Estat van actuar d'una manera "prudent, apropiada i proporcionadament".

D'altra banda, el ministre garanteix que les actuacions "no van estar dirigides contra els ciutadans i les seves idees sinó que van buscar la no celebració de la consulta" i que es van limitar a seguir les instruccions del TC i altres jutjats.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar