Puigdemont insta Juncker i Tajani a acceptar els resultats del 21-D: "Seguireu ajudant Rajoy amb aquest cop d'estat?"

El president defensa des de Brussel·les i davant de 200 alcaldes que la democràcia és "l'únic camí" per esdevenir una República


Brussel·les .- El president Carles Puigdemont ha instat aquest dimarts als presidents de les institucions europees i a l'Estat espanyol a acceptar els resultats del 21-D. En una apel·lació directa al president de la CE, Jean-Claude Juncker, i al del Parlament Europeu, Antonio Tajani, Puigdemont ha preguntat: "Seguireu ajudant Rajoy amb aquest cop d'estat?". El president, davant de 200 alcaldes que han viatjat a la capital europea per donar suport al seu govern i als consellers a l'exili, ha dit que Catalunya és "l'únic territori" a Europa que pateix "l'anomalia democràtica" de no tenir el seu govern ni parlament escollits. Puigdemont ha descrit el 155 com un "cop d'estat que restringeix llibertats i drets i amenaça Catalunya i Europa" i ha reclamat que el 21-D es pugui celebrar amb "normalitat democràtica", "sense policies que amenacin la diversitat d'opinió" ni amb "límits a les idees dels altres".
Puigdemont ha defensat que "l'únic camí per esdevenir una república independent és la democràcia". "L'Estat espanyol la repressió li serveix per imposar la seva força però mai ens convenceran", ha dit, remarcant que als catalans els "agraden els reptes democràtics" i que participaran als propers comicis.

"Hem de vèncer tots plegats aquest cop d'estat del 155", ha dit el president, que ha exigit respecte pel que els catalans decideixin a les urnes. "Senyor Juncker, senyor Tajani, és aquesta l'Europa que voleu? És aquesta l'Europa que ens convideu a construir?", ha preguntat Puigdemont als líders europeus.

El president Puigdemont ha assegurat a les autoritats europees que els valors de la UE estaven "més ben representants" a Catalunya pels milers de ciutadans que van defensar les urnes i els col·legis electorals que no pas per la policia espanyola.

Puigdemont ha criticat "l'amenaça al dissident" del govern espanyol, que es posin a la presó "els que pensen diferent, els que no convenen a les autoritats de Madrid". "En un país així no podem viure, n'hem de construir un de nou, un país nou on no tinguem por", ha dit el president.

Els quatre consellers que són amb Puigdemont a Brussel·les, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig també s'han adreçat, en unes breus intervencions, a les autoritats europees, en la primera vegada que se'ls ha vist tots cinc junts a la capital europea des de l'ordre d'extradició de Madrid. Ponsatí s'ha dirigit directament als líders d'Europa: "Quan els opositors polítics es posen a la presó, ja no hi ha democràcia, i això és el que està passant a Espanya. Com més temps mireu cap a una altra banda, més temps estareu col·laborant amb aquests abusos autoritaris", ha dit la consellera d'Educació, cessada pel govern espanyol.

Comín ha recordat que cap d'ells ha entrat en política per convertir-se en "màrtirs" però ha defensat que seguiran defensant els seus ideals. "Per fortes que siguin les inclemències del trajecte, el camí continua, el destí és el mateix, potser durarà més, però continuarem i arribarem fins al final", ha destacat. El conseller de Cultura cessat, Lluís Puig, ha expressat el seu agraïment en castellà a totes les persones de l'Estat espanyol que els han donat suport, i ha recordat que la Cultura és un element fonamental en la democràcia. Per la seva banda, Meritxell Serret, cessada pel govern de Madrid com a responsable d'Agricultura, ha agraït el suport dels 200 alcaldes que han viatjat fins a Brussel·les i ha destacat que és molt important per tots ells.

Alcaldes d'arreu de Catalunya i eurodiputats

A més dels consellers i el president Puigdemont, a l'acte també hi han participat la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, Andreu Francisco, alcalde d'Alella, Maties Serracant, alcalde de Sabadell, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona i Miquel Buch, alcalde de Premià de Marc i president de l'ACM. Els eurodiputats Ramon Tremosa (PDECAT) i Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras (ERC) han fet una crida a la Unió Europea perquè respongui a la situació catalana, que han advertit que és on estan en joc els valors fundacionals del projecte.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar