La Mesa del Parlament del 16 d'agost no inclou de moment la llei del referèndum en l'ordre del dia

Forcadell convoca l'òrgan parlamentari pel cinquè període de sessions, que per primera vegada s'inicia abans de l'1 de setembre d'acord amb la reforma del reglament.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat la Mesa de la cambra pel dimecres 16 d'agost i no ha inclòs, de moment, la llei del referèndum en l'ordre del dia, tal i com han explicat fonts parlamentàries a l'ACN. Tot i això, Forcadell pot modificar la previsió de punts de la reunió en qualsevol moment abans de les 10 hores del dimecres 16 d'agost, quan els membres de la Mesa es retrobaran per inaugurar el cinquè període de sessions. Així s'aplicarà la nova redacció de l'article 77.1 del reglament del Parlament -inclòs en la reforma aprovada per JxSí i la CUP el 26 de juliol- que apunta que la cambra "es reuneix anualment en dos períodes ordinaris de sessions, del 16 d'agost al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol".

Els membres de la Mesa del Parlament han rebut aquest divendres al matí la primera versió de la proposta d'ordre del dia per a la reunió del dia 16 d'agost, de moment sense que hi consti el debat per l'admissió a tràmit de la norma de l'1-O. Fonts parlamentàries han apuntat a l'ACN que, tot i això, no es descarta que finalment s'hi afegeixi aquest punt.

El propi govern espanyol donava per fet que la Mesa del dia 16 admetria a tràmit la llei del referèndum i, de fet, el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ja va anunciar que podria convocar un Consell de Ministres extraordinari per aquella mateixa data.

Per primera vegada el període de sessions parlamentari després de l'estiu s'inicia abans de l'1 de setembre, ja que JxSí i la CUP van consensuar l'habilitació de la segona quinzena d'agost per avançar la tramitació de les lleis de la desconnexió. Cal recordar que la llei del referèndum ja està registrada al Parlament -ho van fer JxSí i la CUP el 31 de juliol per la via d'urgència extraordinària- i que, per tant, està pendent d'admissió a tràmit per part de la Mesa.

Per al nou període parlamentari que comença la setmana vinent i acaba el desembre, la Mesa i la Junta de Portaveus van fixar un calendari de plens que inclou 7 sessions, la primera el 6 i 7 de setembre. El segon ple tindria lloc els dies 20 i 21 de setembre -teòricament en plena campanya pel referèndum-, i el tercer ple seria els dies 4 i 5, ja després de la votació de l'1-O.

Comissions convocades

Per altra banda, les primeres comissions convocades són dues sessions de la Comissió d’Investigació sobre l’Operació Catalunya, per als dies 28 i 29 d’agost, i que servirien per a concloure-la. També s’ha convocat per al 31 d’agost la Ponència encarregada del Projecte de llei de ports i transports en aigües marítimes i continentals.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar