Les exportacions gironines creixen un 14,5% durant el primer trimestre i marquen un nou rècord arribant als 1.337 MEUR

El sector carni, les farmacèutiques, els productes químics i les matèries plàstiques encapçalen les vendes a l'exterior
Girona .- Les exportacions gironines han crescut un 14,5% durant el primer trimestre del 2017 i han marcat un nou rècord històric, arribant a superar els 1.337 milions d'euros (MEUR). A la demarcació, la indústria alimentària –amb clara preeminència del carni- continua concentrant les vendes que es fan a l'exterior. De fet, aquest sector representa el 40% de les exportacions (539,6 MEUR). A l'alimentari el segueixen les farmacèutiques, els productes químics i les matèries plàstiques. Per països, la Unió Europea acapara vendes (destacant França i Itàlia) però l'estadística que elabora periòdicament el Ministeri també deixa palès que les empreses gironines cada cop giren més els ulls cap al gegant asiàtic. La Xina escala posicions i ja se situa com el cinquè país de la llista.

Bon inici d'any per a les exportacions gironines. Segons recull l'estadística que publica periòdicament el Ministeri d'Economia, les vendes a l'exterior de les empreses del territori han crescut un 14,5% durant el primer trimestre del 2017. En concret, s'ha arribat fins als 1.337.210,80 euros. Xifra que marca un nou rècord històric i demostra el múscul exterior de l'economia del territori.

Per sectors, i ja és un clàssic, l'alimentari continua encapçalant el gruix de les operacions a l'estranger. En concret, entre gener i finals de març s'han fet vendes per valor de 539,6 MEUR (un 23,6% més respecte el mateix trimestre del 2016).

I si es fixa la lupa damunt els subsectors que s'hi apleguen, les indústries càrniques continuen encapçalant l'estadística. Les exportacions del clúster (carn i despulles d'animals) sumen 334,29 MEUR; és a dir, més de la meitat de les operacions a l'estranger que ha fet tota la indústria alimentària.

A aquest sector, el segueixen els productes químics (267,7 MEUR, amb un creixement interanual del 7,5%). Entre d'altres, això s'explica per l'empenta que han assolit les farmacèutiques (84,5 MEUR). Del desglossat per sectors, dins el pòdium també en destaquen les exportacions de maquinària (108,71 MEUR).

La Xina escala posicions

L'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. Les empreses del territori continuen exportant a la Unió Europea, el seu mercat tradicional per proximitat. Sobretot, venen a França (360,70 MEUR), a Itàlia (111,12 MEUR), a Alemanya (88,13 MEUR) i a Irlanda (64,72 MEUR).

El sisè lloc de la llista, però, no és per a cap país europeu, sinó per al gegant asiàtic. Prova que les firmes gironines –i aquí, novament cal destacar les càrniques- cada cop giren més els ulls cap a la Xina a l'hora d'obrir mercat. Un destí que ja ha passat per davant d'altres com Portugal, el Regne Unit, Polònia o Bèlgica.

En concret, durant el primer trimestre del 2017 les firmes gironines han exportat a la Xina per valor de 63,31 MEUR. Altres països de fora d'Europa que apareixen al llistat són Corea del Sud (en onzè lloc) i Estats Units (en el tretzè).

Balança comercial positiva

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha importat a les comarques gironines. Durant el primer trimestre del 2017, les importacions van créixer un 11% situant-se en 638,5 MEUR (essencialment, en matèries plàstiques, maquinària productes químics, paper i cartró, ferro i acer).

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).

Les dades de comerç exterior que ha publicat aquest dimarts el Ministeri recullen les xifres del març (cosa que permet fer l'acumulat del primer trimestre). Si es fixa la lupa només en aquest mes, les vendes gironines a l'exterior van ser de 505,1 MEUR.

En comparació amb el mateix mes del 2016, aquí el creixement és fins i tot superior a l'acumulat del trimestre. En concret, l'alça de les exportacions gironines durant el març ha estat del 19,5%.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar