L’Hospital de Figueres ha implantat una nova tècnica per corregir el prolapse d’òrgans pèlvics

La pectopexia laparoscòpica és menys invasiva i requereix menys temps d’ingrés hospitalari.

El Servei d’Urologia de l’Hospital de Figueres és pioner a Catalunya i un dels primers de l’Estat espanyol en implantar la pectopèxia laparoscòpica de forma estandarditzada i habitual per tractar el prolapse vaginal, el descens d’un o més òrgans pèlvics a través d’aquest orifici. La nova intervenció és més senzilla i menys invasiva, redueix el temps de la cirurgia i el risc de restrenyiment funcional que es produeix amb la colposacropèxia laparoscòpica, l’operació indicada fins ara en tots els casos.

El nou procediment quirúrgic obté els mateixos resultats funcionals que la colposapropexia laparoscòpica, que a partir d’ara es reserva als casos més greus i els que afecten principalment els òrgans posteriors (recte). Amb la pectopexia laparoscòpica, més indicada en descensos de bufeta, úter o cúpula vaginal, entre d’altres; es redueix la mobilització de les nanses intestinals i proporciona una major fixació, perquè amb una malla se subjecta la vagina o el cèrvix uterí al lligament pectini -el múscul que s'insereix en el pubis-, en comptes d’unir-lo al sacre, com es fa amb la colposacropexia.

Jorge Hidalgo, metge adjunt del Servei d’Urologia de l’Hospital de Figueres, s’ha format en aquest procediment a l’hospital de Dormagen, amb el cirurgià que ha dissenyat aquesta tècnica, el doctor Gunter Nöel, que també és adscrit a la Universitat de Colònia, Alemanya.

Hidalgo ha impartit diferents cursos presencials i en directe d’aquesta cirurgia a especialistes en urologia i ginecologia de centres de Còrdova, Madrid i el País Basc, entre d’altres. Explica que “estem molt contents de poder oferir aquesta tècnica a pacients afectades de prolapse vaginal pels beneficis que comporta”. Una patologia que “moltes dones pateixen en silenci i que avui en dia té una solució quirúrgica que permet recuperar la qualitat de vida, ja que de vegades afecta les activitats habituals i les relacions sexuals”.

Els avantatges del nou procediment són “el menor risc de lesió d’òrgans veïns, perquè hi ha menys manipulació durant la cirurgia, millor recuperació, menys dolor i, per tant, menor temps d’ingrés”, explica Hidalgo. La primera intervenció de pectopexia laparoscòpica a l’Hospital de Figueres es va realitzar el desembre de 2016, en aquests mesos no s’ha detectat cap complicació derivada de la tècnica quirúrgica i els resultats han estat excel·lents. A més dels beneficis que representa aquest procediment per a la pacient, el fet que sigui una intervenció que requereix menys temps de quiròfan també millora l’eficiència del quiròfan.

Per tal de valorar la idoneïtat del procediment quirúrgic en cada pacient, el Servei d’Urologia realitza un estudi funcional del sòl pèlvic amb l’equip d’urodinàmia d’última generació de què disposa l’Hospital de Figueres, més precís i més ràpid, i que permet diagnosticar cada cas de forma òptima.

Atesa l’elevada prevalença de prolapse genital, l’Hospital de Figueres està treballant per posar en funcionament la Unitat de Sòl Pèlvic, que estarà integrada per especialistes en Urologia, Ginecologia, Cirurgia i Rehabilitació, i oferirà un tractament personalitzat, multidisciplinari i integral a la pacient.

Com s’origina el prolapse?

El prolapse s’origina amb la debilitació de la musculatura, les membranes i els lligaments de la pelvis, ja que afecta la subjecció de les vísceres d’aquesta zona, que passen a recolzar el seu pes en l’element central de suport, la vagina. Aquesta patologia pot provocar problemes d’incontinència urinària i fecal, molèsties a l’abdomen, sensació de pes a la vagina i dificultar les relacions sexuals.

El prolapse és una patologia que va a l’alça, que afecta sobretot a dones d’entre 45 i 70 anys. Generalment, té el seu origen en complicacions derivades del part, en alteracions del teixit, en cirurgies ginecològiques prèvies, o en la repetició d’exercicis que obliguen a exercir altes pressions a l’abdomen. Alguns estudis calculen que el prolapse d’òrgans pèlvics pot afectar al voltant del 40% de les dones que han tingut un part vaginal i que pot provocar símptomes en el 21% dels casos.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar