La cafeteria de l’Hospital de Figueres renova l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

Properament, proposarà el menú més saludable, fet a partir dels plats que se serveixen.

Aquest matí la cafeteria de l’Hospital de Figueres ha renovat la certificació AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) que l’acredita com a promotora de la dieta mediterrània. El gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, ha rebut l’acreditació de mans de Martí Trepat, cap de servei de Girona Nord de l’ASPCAT. Han estat acompanyats, per diferents representants de les dues entitats.

La cafeteria de l’Hospital de Figueres ha renovat l’acreditació que va aconseguir el 2014. Des del 2013, aquest servei està gestionat per Emporhotel, una Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) fruit de l’aliança de la FSE amb els Serveis de Salut del Baix Empordà. L’any passat es varen servir més de 52.000 àpats. Entre els plats que se serveixen i que formen part de la dieta mediterrània hi podem trobar cereals integrals, carn i peix a la planxa, bufet d’amanides, verdures i llegums variats. Els menús permeten triar entre 4 primers i 3 segons, un dels quals sempre és peix.

El menú saludable

Properament, la cafeteria destacarà, a partir dels plats que se serveixen, l’opció de menú més saludable. És a dir, que proposarà als clients quins són el primer i segon plat i les postres més sanes. Els criteris que se seguiran per elaborar aquesta proposta, d’una banda, són el tipus de cocció, el tipus d’aliment i la manera de combinar-los perquè el plat resulti equilibrat, amb les proporcions adequades tant de verdures, com de proteïnes i de fècules. Es prioritzaran els cereals integrals, llegums i vegetals; així com coccions senzilles (planxa, forn, vapor o papillota) i s’evitaran els fregits i arrebossats.

D’altra banda, també es tindrà en compte que la recomanació global de tota la setmana sigui el màxim d’equilibrada possible. Aquesta acció pretén millorar els hàbits saludables i fomentar una alimentació més equilibrada.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

· Garantir que, per amanir, s’ofereixi oli d’oliva en qualsevol de les seves varietats, i que es cuini amb oli d’oliva o bé amb oli de gira-sol amb alt contingut d’àcid oleic.

· Garantir que aproximadament un 25% de l’oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses i/o llegums.

· Garantir la presència d’algun producte integral (pa, pasta,arròs o d’altres).

· Garantir que aproximadament un 50% de l’oferta de segons plats sigui a base de peix (blanc o blau) i/o marisc, o carns magres (amb baix contingut de greix).

· Garantir que aproximadament un 50% de l’oferta de les postres sigui a base de fruita fresca.

· Garantir que, en l’oferta de postres làctiques, hi figuri l’opció sense sucre afegit.

· Garantir la dosificació per copes o unitats individuals amb relació al possible consum de begudes alcohòliques (vi, cava o cervesa).

· Disposar de preparacions culinàries que no requereixin l’addició de gran quantitat de greix (cremes, llard, margarines,mantegues o una gran quantitat d’oli) i fer servir tècniques culinàries com ara les coccions alimentàries al vapor, forn, graella, saltat o planxa, entre d’altres.

Comentaris   

0 #1 www.mundosalud.org 05-07-2018 03:06
Un genial texto y bastante aconsejable. Felicidades

my site; www.mundosalud.org: http://www.mundosalud.org/2016/04/como-aumentar-las-defensas-de-tu-cuerpo.html
Citar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar