El PDeCAT tanca un pacte de govern amb els dos regidors no adscrits a Figueres

Els edils recuperen les competències que tenien abans del trencament i Manel Toro es converteix en primer tinent d'alcalde.

Figueres .- El PDeCAT ha tancat un pacte amb els dos regidors no adscrits Manel Toro i Núria Galimany per formar govern a Figueres. Els edils s'afegiran als cinc que té la formació i recuperaran les competències que tenien abans del trencament, a principis de 2017. Toro, a més, es convertirà en el primer tinent d'alcalde. L'alcalde, Jordi Masquef, ha explicat que s'ha negociat amb totes les formacions i que no es descarten nous acords més endavant però ha avançat que, a hores d'ara, amb ERC està descartat. Amb nou cartipàs, Francesc Cruanyes recupera també la funció de portaveu del govern i Quim Felip serà el segon tinent d'alcalde. No hi haurà noves dedicacions i els regidors no adscrits només cobraran per assistències. Masquef ha agraït el compromís dels edils i Toro ha assegurat que l'acord és fruit de la "coherència", "la proximitat" de projectes i "el treball en equip".

Els regidors no adscrits i ex membre d'Unió tornaran a formar govern amb el PDeCAT a Figueres. Feies dies que l'acord es donava per fet i aquest dilluns, ho han escenificat amb la presentació del nou cartipàs municipal. L'alcalde, Jordi Masquef, ha dit que el pacte és vigent i que s'ha aprovat via decret. L'acord preveu que els dos edils recuperin pràcticament les mateixes competències que tenien fins a principis de 2017, quan van sortir del govern després que el PDeCAT expulsés el PSC.

A més, Manel Toro es convertirà el primer tinent d'alcalde però ni ell ni Núria Galimany tindran cap dedicació i només cobraran per assistències. El nou cartipàs també converteix Quim Felip en el segon tinent d'alcalde i a Francesc Cruanyes en el portaveu de la formació, un càrrec que ja havia ostentat a principis de mandat.

Masquef ha assegurat que l'acord és "natural" perquè les dues formacions van concórrer junts a les eleccions de 2015 i compartien un programa de govern. També ha dit que s'ha negociat amb totes les formacions i que, ara per ara, amb ERC està descartat tot i que ha avançat que en les properes setmanes hi podria haver noves incorporacions que no ha volgut concretar.

De fet, ha dit que s'ha començat a parlar amb tots els grups, que hi ha bona sintonia i que alguns estan disposats a donar-los suport en "grans temes de ciutat". Entre ells, el pressupost amb el que ja estan treballant.

Per la seva banda, Toro ha assegurat s'ha arribat a l'acord per "coherència" i "proximitat". "Venim a treballar en equip i volem capgirar el sentiment que s'havia instal·lat a la ciutat", ha insistit.

En aquest sentit, ha apuntat els detalls que inclou el pacte. "Mantindrem la condició no adscrits i la llibertat de vot en les qüestions que no siguin d'àmbit municipal", ha remarcat. També el compromís per a la construcció del nou pavelló esportiu o l'adquisició de la casa on va viure Dalí. A més, juntament amb Galimany, volen impulsar la creació d'un Institut Municipal d'Educació i Infància.

Toro també ha explicat que han acordat més coordinació entre els grups municipals i que els càrrecs de confiança estaran "al servei de tot l'equip".

Sense noves dedicacions

A banda dels nous tinents d'alcalde, el cartipàs contempla que Masquef assumeixi les àrees d'Urbanisme, Secretaria i Contractació, Comunicació, Contractació i Contenciosos, Cultura, Mobilitat, Esports i Fires i Mercats.

Cruanyes gestionarà Govern Obert i Participació, Solidaritat i Cooperació, Relacions Transfrontereres, Medi Ambient, Patrimoni i el barri de Sant Joan.

Manel Toro també es converteix en el regidor d'Hisenda, Promoció Econòmica, Turisme, Recursos Humans, Tresoreria i Comerç i Turisme. Galimany, per la seva banda, assumeix Educació, Infància, Joventut, Acció Cívica i Drets Civils.

El regidor Quim Felip manté les àrees de Serveis Urbans i Qualitat Urbana, Manteniment, Seguretat, Protecció Civil i Cultura Popular i Dolors Pujol, les de Gent Gran, Dones, Salut, Benestar Social, OMAC, Estadística i Informàtica.

El nou regidor, Josep Buixó, que previsiblement s'incorporarà al ple de desembre en substitució de Marta Felip, assumirà les regidories d'Associacions Veïnals, Discapacitació i Habitatge.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar