L'Observatori Astronòmic Albanyà presenta el seu primer programa de beques

Consistirà en tres dies de formació intensiva per a estudiants de primer de batxillerat de l’Alt Empordà els dies 9, 10 i 11 de maig. Un dels alumnes serà becat per formar part de l’expedició científica Shelios a l’estiu per observar el cel de Namíbia.

La sala Toni Montal de La Cate de Figueres va acollir aquest dimecres a la tarda la presentació del primer programa de beques de l’Observatori Astronòmic Albanyà (OAA). Aquesta nova iniciativa permetrà apropar l’astronomia d’una manera més acadèmica i formativa als estudiants de l’Alt Empordà.

Aquest primer programa de beques consistirà en tres dies de formació intensiva a l’Observatori Astronòmic Albanyà els propers 9, 10 i 11 de maig, adreçats als estudiants de primer de batxillerat que els centres educatius hagin seleccionat prèviament, amb un màxim de dos alumnes per centre; els criteris per escollir-los van ser exposats durant la presentació. La formació serà impartida per Pere Guerra i Juan Carlos Casado, director i president de l’Observatori Astronòmic Albanyà, respectivament; i també per Pere Horts, de la Societat Astronòmica de Figueres. D’entre tots els estudiants participants, un d’ells serà becat per participar a l’expedició científica Shelios 2018 de cara a aquest estiu, de 16 dies de durada, per observar el cel excepcionalment fosc de Namíbia. La beca serà lliurada el 16 de maig, novament, a la sala Toni Montal de La Cate.

A l’acte de presentació d’aquest dimecres hi van participar els representants de l’Observatori Astronòmic Albanyà, Pere Guerra i Juan Carlos Casado; Pere Horts, de la Societat Astronòmica de Figueres; així com el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer. També hi assistiren professors de diversos centres educatius de l’Alt Empordà, per informar-se sobre aquest primer programa de beques de l’OAA.

Pere Guerra va presentar les beques. Afirmava que «farem unes proves de selecció rigoroses», i afegia que «tenim la possibilitat de generar un astrofísic de nivell cada pocs anys a l’Empordà». Per la seva banda, Juan Carlos Casado va explicar com serà l’expedició científica Shelios, de 16 dies recorrent indrets variats de Namíbia (alguns observatoris, el desert, la costa...), i a la qual participa, que «havia de tenir un relleu. Des del 2004 que incloem estudiants de batxillerat a les nostres expedicions». Pere Horts va aprofundir en la formació que rebran els estudiants durant l’estada a l’OAA; com l’aprenentatge sobre telescopis, o els objectes que s’observen en astrofísica, per exemple. «Es complementaran les sessions de formació amb sessions d’observació nocturna, si el temps acompanya», va dir Horts.

La iniciativa de les beques de l’Observatori Astronòmic Albanyà es veu amb bons ulls per part de les administracions. Ferran Roquer comentava que «és molt bo que tinguem estudiants excel·lents, perquè només així aconseguirem una societat excel·lent».

Sobre l’Observatori Astronòmic Albanyà

L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i dins del càmping Bassegoda Park. L’excepcional qualitat del cel d’Albanyà va fer mereixedor el càmping del certificat Starlight; i el terme del municipi, el certificat de Parc Internacional de Cel Fosc, el primer de l’Estat. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l’estiu de 2017 i, en aquest temps, ja hi han passat més de 4.500 visitants. L’OAA va engegar la temporada 2018 el cap de setmana passat amb la novetat d’una grada calefactada que permetrà observar els estels fins i tot a l’hivern, i té previsió de rebre aquest any al voltant de 10.000 visitants.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar