Demanen que s'anul·li la llicència ambiental de Fricafor de Vilafant que permetrà ampliar un 33% les instal·lacions

L'associació de veïns de les Forques, IAEDEN i la PAPH de Figueres acusen l'Ajuntament de "passivitat" i de "no controlar" l'activitat de l'empresa malgrat les denúncies presentades.

Vilafant .- L'Associació de veïns de les Forques de Vilafant està "farta" de les molèsties ocasionades per l'empresa càrnia Fricafor situada a tocar d'una zona residencial amb cases i denuncien "greus irregularitats" en el funcionament. Es queixen que el trànsit de camions és continu durant les 24 hores amb els problemes de descans que això els comporta, que els accessos no són els adequats per a aquest tipus de vehicles i que no s'estan indemnitzant els danys als habitatges per vibracions i topades a façanes. Porten més de deu anys denunciant-ho i ara alerten que l'empresa té els permisos per ampliar l'activitat. L'Ajuntament va informar aquest estiu que se'ls havia modificat la llicència ambiental però els veïns, amb el suport de la plataforma IAEDEN i la PAH de Figueres, denuncien que s'ha autoritzat una ampliació del 33% del volum edificat i la construcció de 9 quadres de bestiar per a 115 animals. L'associació demana a l'Ajuntament que anul·li aquesta llicència i l'acusa de "passivitat" i de "beneficiar" els interessos de Fricafor. També reclamen que es restringeixi l'activitat de l'empresa, perquè no pugui funcionar de nit, i que s'analitzin nous emplaçaments per traslladar-la a una zona industrial tal com reclamen des de fa anys.

L'associació de veïns de les Forques porta denunciant "irregularitats greus" en el funcionament de Fricafor i exigint mesures correctores des del setembre del 2015, quan van presentar vàries denúncies. El juny del 2016 també van presentar un recurs administratiu al Jutjat contenciós número 2 de Girona per denunciar la desestimació per silenci de les denúncies. Aquest recurs, però, el van deixar en suspensió després de reunir-se amb l'Ajuntament dos mesos més tard per exposar-los la problemàtica. "No només no ens han respost sinó que al cap d'uns mesos els han donat la modificació de la llicència ambiental que els permet ampliar les instal·lacions", es queixa l'advocat de l'associació, Eduard de Ribot, que ja avisa que "reactivaran" la demanda per la "passivitat" que està mostrant el consistori.

L'última denúncia que han presentat és del 15 de juny d'aquest any amb forma de dos recursos de reposició contra la modificació de la llicència ambiental atorgada des del consistori. L'Ajuntament havia de respondre'ls en un termini de dos mesos però denuncien que no s'han tramitat ni contestat.

Una empresa "sense control" d'activitat

Els veïns es queixen que l'Ajuntament ha mostrat una actitud "passiva" i l'acusa de no haver pres mesures sancionadores ni de controlar la seva activitat en els tretze anys que porta funcionant. A tall d'exemple, assenyalen que des el 2004 fins al 2007 l'empresa va funcionar amb una llicència ambiental inicial sense que hi hagués un control de l'activitat. També expliquen que es va intentar modificar el POUM de Vilafant per "regularitzar" l'activitat de l'empresa, que ja era "superior al límit de la capacitat productiva per la categoria industrial i els usos permesos a la zona" però que al final no va prosperar.

Durant tots aquests anys, la zona residencial que hi ha a tocar ha anat creixent de manera que l'empresa ha quedat "gairebé encerclada" per habitatges. Els veïns es queixen de sorolls, males olors i danys pel trànsit de vehicles. Així per exemple, han detectat esquerdes a habitatges dels carrers Tramuntana i Santa Llogaia pel pas de camions. Un dels afectats, Juan Rosillo, que viu al carrer Mare de Déu del Mont, afirma haver patit més de vint impactes al balcó i façana de la casa on viu perquè els camions no tenen prou espai per maniobrar i entrar a la fàbrica que queda just a davant del seu habitatge. Després de moltes queixes, han aconseguit reparar-ho i que es modifiqués l'entrada de la fàbrica però les asseguradores no els cobreixen els desperfectes a l'interior, com ara caigudes de rajoles i danys al terra com a conseqüència dels impactes a la façana.

Volen que s'anul·li la llicència

Els veïns, amb el suport de la plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà i la plataforma d'afectats per la pobresa i la hipoteca de Figueres (PAPH), reclamen que l'Ajuntament anul·li la modificació de la llicència ambiental que va concedir a l'empresa el maig passat. Alerten que el permís permetrà a l'empresa construir més de 3.280 metres quadrats, és a dir, un 33% del volum que actualment hi ha construït i la creació de 9 quadres noves per a 115 animals.

Segons va explicar el mateix consistori fa uns mesos, aquest permís afectava a l'activitat de l'escorxador de vaqui, la sala d'especejament de vaquí i porcí i al magatzem frigorífic annex però enlloc es parlava de l'augment del volum construït ni tampoc es feia referència a les 9 quadres. D'altra banda, l'empresa s'havia compromès a un seguit de mesures correctores, com ara allargar una pantalla acústica, i a redirigir el seu negoci cap a l'especejament i deixar de sacrificar animals a mig termini. Unes mesures que els veïns reben amb incredulitat.

Amb una inversió de 800.000 euros, l'empresa també preveia la construcció d'un nou moll de càrrega per al bestiar boví que ha de permetre redirigir el trànsit per l'accés de ponent. Aquesta mesura és ben vista pels veïns però alerten que cal condicionar aquest accés. A més a més, volen que es prohibeixi l'accés de camions pel carrer Mare de Déu del Mont i que l'activitat es restringeixi de 8 del matí a 20h del vespre. Segons l'advocat, ara mateix l'empresa pot funcionar les 24 hores amb les molèsties que comporta per al descans dels veïns, especialment l'entrada i sortida de tràilers de matinada. I recorda que el trasllat de Fricafor hauria d'estudiar-se a fons per part de l'Ajuntament per posar fi a totes aquestes problemàtiques. Consideren que l'activitat d'un escorxador d'aquestes dimensions és del tot incompatible amb una zona residencial.

Per la seva banda, la portaveu de IAEDEN, Bàrba Schmitt, ha denunciat que aquesta és una problemàtica que s'arrossega des de fa més de deu anys, on hi ha una indústria que funciona amb total "impunitat" i un ajuntament que actua "des de la complicitat" cap a l'empresa.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar