Pagesos, entitats ecologistes i veïns de Garriguella protesten contra el macrocàmping amb una tractorada

Consideren que es tracta d'un "projecte especulatiu" que "destrueix el territori" i demanen que la Generalitat freni els plans del promotor.

Garriguella .- Una quinzena de tractors, convocats per Unió de Pagesos, han fet una marxa aquest dissabte per les carreteres que envolten Garriguella (Alt Empordà), per protestar contra el macrocàmping que l'ajuntament ha aprovat tirar endavant. El sindicat critica que no s'hagi escoltat la pagesia i assegura que es tracta d'un projecte "especulatiu". El coordinador general d'Unió de Pagesos, Joan Caball, diu que el càmping neix "com un bolet" i posa en dubte la qualitat dels llocs de treball que generaria la instal·lació. "No creiem que Garriguella necessiti un empresa que ofereixi llocs de feina de 800 euros al mes, a còpia de destruir el territori" ha reblat. Caball exigeix que la Generalitat "s'impliqui" per aturar els plans del promotor i reclama un model sostenible de turisme. La protesta ha comptat amb el suport de la Plataforma Salvem Garriguella i l'entitat ecologista La Iaeden.

Els tractors han estat els protagonistes aquest dissabte a Garriguella. Una quinzena de vehicles han fet una marxa lenta pels voltants del poble alt-empordanès per protestar contra els plans del promotor d'un macrocàmping que està previst que s'instal·li al municipi. De moment, l'ajuntament n'ha donat el vistiplau, fet que ha mobilitzat veïns, pagesos de la zona i entitats ecologistes.

L'acte d'aquest dissabte l'ha convocat Unió de Pagesos (UP), i ha comptat amb els suport de la Plataforma Salvem Garriguella i l'entitat ecologista La Iaeden. Tots coincideixen en assegurar que es tracta d'un projecte que "només pretén especular" malgrat que des del consistori remarquen que es tracta d'una oportunitat per generar llocs de feina. Una feina que el coordinador general d'UP, Joan Caball, creu que serà de "poca qualitat".

Caball lamenta que es "torni a caure en el mateix error" de voler créixer a través de la construcció, i denuncia que el macrocàmping suposa una "agressió al territori". "El treball dels pagesos produeix un mosaic a la terra i un bolet com aquest s'ho carregarà", alerta.

El coordinador general d'UP demana que hi hagi un "equilibri sostenible" entre el turisme i la pagesia, en una zona "especialment arrelada al territori" com és la comarca de l'Alt Empordà. Per tot plegat ha exigit a la Generalitat que s'impliqui en aquest tema i aturi el procés per la futura construcció d'un complex que ocuparà 18 hectàrees de terreny, i que preveu donar allotjament a 2.000 persones en una zona envoltada de vinyes. "Els polítics han de reflexionar des d'un punt de vista més ampli i no mirar-se el melic pensant en llocs de feina", ha conclòs Caball.

La marxa ha durat dues hores i s'ha acabat a la Plaça Major de Garriguella, al costat de l'ajuntament on s'han recollit signatures en contra del càmping.

Que es consideri urbanització

Una de les principals reclamacions de l'entitat ecologista La Iaeden és que la Generalitat consideri aquest càmping una urbanització. D'aquesta manera es podria aturar el projecte. La portaveu de La Iaeden, Marta Ball-llosera creu que és "un error molt greu" que no tingui aquesta qualificació. "Hem de tenir en compte que es faran bungalows i cases toves, per tant, és el mateix que una urbanització".

En aquest sentit, Ball-llosera ha posat l'accent en els serveis que necessitarà el complex. "Els accessos al càmping, el clavegueram, servei d'aigües i llum, estem parlant d'una obra que farà malbé el territori, i que l'agredeix", lamenta.

A favor del turisme

Un dels punts que més han destacat tant el sindicat com les entitats ha estat la importància que el turisme té per aquesta regió. Amb tot, han ressaltat que cal trobar "un equilibri". "Tots els negocis tenen dret a funcionar, per això cal buscar un bon balanç", ha remarcat Joan Caball.

El portaveu de la plataforma Salvem Garriguella, Joan Salmeron, ha reconegut que "són conscients" que el turisme és beneficiós, sempre que no es massifiqui. "Aquí tenim hotels i càmpings, però un complex per 2.000 persones farà mal", concreta.

Salmeron ha criticat l'equip de govern del consistori a qui demana que els tinguin en compte. "Es pensaven que érem quatre bojos i aquí estem, amb el suport dels veïns i entitats", ha conclòs.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar