Un xoriguer petit trobat a Castelló d'Empúries es recupera gràcies a una innovadora tècnica làser

Endesa ha adquirit un aparell d’última generació que permetrà donar una segona oportunitat als ocells que, accidentalment, resulten ferits en col·lisionar amb instal·lacions elèctriques. L’objectiu és poder reintroduir les aus totalment guarides als seus entorns naturals tan aviat com sigui possible.

Castelló d’Empúries.- Els tècnics del Centre de Fauna Salvatge Vallcalent, ubicat a Lleida capital, estan treballant amb una nova tècnica de laseroteràpia per recuperar més ràpidament un xoriguer petit que ha pres mal als voltants de Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà. L’aparell, que ha estat adquirit i cedit per Endesa al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, permetrà curar i reintroduir ocells que es trobin ferits a causa d’una col•lisió o accident elèctric.

Està demostrat que l’ús de la laserteràpia en aus que han sofert un incident elèctric pot millorar el seu pronòstic. És per això que Endesa, a més de les mesures habituals per minimitzar al màxim el possible risc que suposen les infraestructures elèctriques pels ocells i evitar que prenguin mal, ha adquirit per un aparell làser per tractar de recuperar els casos d’aus accidentades. La tècnica en qüestió, permet millorar el reg sanguini de l’àrea afectada i aconsegueix reactivar el metabolisme cel·lular, a més, és indolor, té efecte analgèsic i antiinflamatori. Tot plegat, fa possible la recuperació dels animals que sense aquest tractament veurien molt reduïdes les possibilitats de ser retornats al seu entorn natural.

El procediment és el següent: un cop una au arriba a un dels sis Centres de Fauna Salvatge (CFS) repartits pel territori català i és diagnosticat pels veterinaris amb la prescripció d’ús del làser, l’ocell és traslladat al CFS de Vallcalent, on es troba l’aparell i el personal format específicament per la seva utilització. Les sessions necessàries depenen del grau d’afectació i l’evolució de cada animal,fins a la seva recuperació. Un cop l’ocell es recupera de les ferides i té forces per tornar a volar, es procedeix al seu alliberament.

En aquest cas en concret, l’individu es va portar al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, allà es va identificar com una femella de xoriguer petit (Falco naumanni), ocell catalogat com vulnerable a Catalunya. L’endemà es va traslladar al CFS Vallcalent on es va començar a tractar amb el làser amb un pronòstic molt favorable. De fet, és previst que un cop realitzades les sessions de laserteràpia, l’ocell passi alguns dies recuperant la musculatura per poder ser retornat al seu entorn natural, els Aiguamolls de l’Empordà, en plenes condicions físiques.

Aquesta tècnica permetrà donar una segona oportunitat a les aus que accidentalment topen amb línies o torre elèctriques i resulten ferides. Endesa realitza nombroses actuacions per evitar al màxim aquest tipus d’accidents, ja sigui en les noves línies –deixant una distància suficient entre el suport i el cable que permeti a les aus posar-se sense perill–, o en les ja existents –col·locant elements dissuasius con espantaocells, aïlladors, balises, etc.– però encara així, no es pot eliminar al 100% el risc que suposen les instal•lacions de la Companyia per les seves característiques elèctriques, de les quals tots som beneficiaris.

Accions com aquesta demostren la voluntat d’Endesa per millorar la interacció que les activitats que desenvolupa una empresa elèctrica amb el seu entorn natural. És per això que des de fa anys es desenvolupen nombrosos projectes dins d’un Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa en diferents àmbits.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar