Més metges de família, augmentar les ràtios d'infermeria i més especialistes al territori, reptes de la sanitat catalana

Els participants a la cimera de salut també consensuen que cal millorar la planificació universitària
El fòrum de diàleg professional que ha reunit aquest dimecres una seixantena de representants del sector de la salut a l'Hospitalet de Llobregat ha identificat quatre grans reptes que cal abordar en els propers mesos, entre els quals fer més atractiva la medicina comunitària i familiar, segons ha explicat la consellera Alba Vergés després de la cimera. El 1996, el 46% dels metges van escollir la medicina comunitària com a especialitat, mentre que el 2018 només ho van fer el 21%. Els agents implicats en el sistema sanitari català també han coincidit que cal garantir la distribució equitativa dels professionals especialistes al territori i millorar la planificació universitària. L'altre gran repte és augmentar les ràtios d'infermeria, que es troben lluny dels estàndards europeus, i reconèixer-ne les especialitats.

La consellera de Salut ha reunit aquest dimecres una seixantena de professionals del sector per fer un diagnòstic del sistema sanitari públic de Catalunya per identificar-ne els principals problemes i necessitats, després d'anys de retallades i davant dels canvis socials i demogràfics. "El nostre sistema públic de salut es troba amb noves necessitats i noves demandes. Ens trobem amb la complexitat i l'envelliment de la població, i també amb una ciutadania més informada, que demana codecidir respecte a la pròpia salut, a la vegada que el sistema demana corresponsabilitat de la ciutadania", ha descrit Vergés, que ha afegit: "I ens ho trobem amb un context advers; venim d'una crisi molt dura en què els nostres professionals han hagut de patir".

En aquesta cimera, que ha servit per fer un primer diagnòstic del sistema sanitari públic, un dels principals reptes que s'han identificat és la necessitat d'augmentar les ràtios d'infermeria per apropar-les a les europees. Vergés ha assenyalat que si bé "no estem tan malament" en comparació amb altres regions de l'estat espanyol amb poblacions similars, ha destacat que les ràtios es troben "lluny" dels territoris "amb capacitat de finançament propi, com el País Basc i Navarra". A més, la consellera ha destacat que el 92% de les infermeres no tenen reconeguda cap especialitat i que s'ha d'avançar també en aquest sentit.

Un altre àmbit clau és l'atenció primària. Vergés ha destacat que s'ha de "fer molt més atractiva la medicina familiar i comunitària per afavorir que els metges es vulguin formar en aquesta especialitat", després que en els últims anys hagi disminuït de forma substancial el nombre de professionals que l'escullen. "Volem anar endavant perquè les necessitats de salut de la població requeriran de metges d'atenció primària especialistes", ha ressaltat.

A més, volen trobar mesures per garantir la distribució equitativa de professionals arreu del territori. La consellera ha explicat que en les seves visites territoris ha constatat "la preocupació evident de la capacitat d'atracció, no només en atenció primària, sinó en l'àmbit hospitalari per part dels centres comarcals més llunys de l'àrea metropolitana de Barcelona".

Per últim, Vergés ha destacat la necessitat de "coordinar molt millor la planificació universitària amb l'assistencial, des del Departament de Salut, al costat del d'Empresa i Coneixement, del qual depèn la Secretaria d'Universitats". La consellera ha assenyalat que la universitat "ha estat molt lligada amb els grans hospitals però no tant amb la planificació sanitària del Departament" i ha apuntat que això "no deixa de ser un impediment per fer mes atractiva l'atenció primària". Vergés ha copsat en el fòrum, en què han participat representants dels rectorats, que les universitats estan "molt obertes a plantejar-se aquests canvis".

Després de la cimera

El camí que s'ha encetat aquest dimecres tindrà continuïtat en diferents fases planificades per al proper any. Ara s'han d'acabar d'identificar les principals necessitats del sistema sanitari i, d'aquí a mig any, està previst que se celebri una nova trobada, que serà anomenada 'cimera d'impuls'. A partir de llavors, ha assenyalat Vergés, es constituiran els grups de treball que hauran de concretar les propostes de solucions i més endavant començar a aplicar-les. La titular de Salut ha destacat que el Govern vol liderar la iniciativa de resoldre aquests grans reptes, però que l'"èxit passa per treballar plegats amb els agents del sector". "Ara és l'hora dels professionals", ha subratllat.

En el fòrum, hi han participat representants del Departament de Salut; d'organitzacions sanitàries, com l'Institut Català de la Salut; de les corporacions professionals -els col·legis de metges, d'infermers, farmacèutics, psicòlegs, fisioterapeutes, podòlegs, òptics, logopedes, dietistes i nutricionistes, terapeutes ocupacionals, treball social, protètics dentals-; societats científiques; sindicats; les universitats catalanes i entitats ciutadanes.

Participants valoren la iniciativa com "un punt de partida"

Participants al fòrum han celebrat la iniciativa de la conselleria. La Unió Catalana d'Hospitals ha valorat positivament la creació d'aquest espai de diàleg i considera que ha de ser "un punt de partida". En un comunicat posterior a la trobada, aquesta associació d'entitats sanitàries i socials destaca que s'ha de millorar el reconeixement professional, tant retributiu i de condicions laborals com pel que fa a l'apoderament en les decisions clíniques i la flexibilitat en l'organització del treball. La directora general de la Unió Catalana d'Hospitals, Roser Fernández, subratlla que "dignificar la professió és necessari per retenir i atreure el talent". En la línia del departament, l'associació considera que s'hauran de fer canvis amb nous rols professionals, equips multidisciplinaris, treball en xarxa, transformació digital, entre altres. També demana prioritzar la formació i els valors per humanitzar les organitzacions, escoltar la veu dels pacients i les famílies i actuar preventivament en la comunitat.

Abans d'entrar a la cimera, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha afirmat que el sol fet de convocar-la era "una bona notícia", si bé ha advertit que calia omplir-la de "contingut, perquè sinó haurem malbaratat la iniciativa". Per a Padrós, la cimera "col·loca a l'agenda política, del Departament, però també del Govern, la necessitat no només de donar resposta a la situació que ara més ens crema, que és la precarietat dels professionals, sinó també la de pensar en el futur".

Per la seva banda, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la seva patronal CAPSS han mostrat preocupació per la manca de professionals del sector. En un comunicat després de la trobada, destaquen que des del consorci havien alertat d'aquesta situació i que properament comptaran amb els resultats d'una enquesta que permetrà fer una aproximació a la situació. En la cimera, el CSC ha proposat conèixer la situació real per territori i especialitat i "revisar i redissenyar els llocs de treball dels diferents agents per adaptar-los als nou rols i models, tenint en compte el nou perfil de pacients i ciutadans". El consorci planteja llistar accions que "contribueixin a fer més atractius els llocs de treball per atraure i afavorir la retenció de professionals". A més, ha proposat "repensar" els models de desenvolupament professional, incloent acreditació, carrera professional i retribució.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar