Els familiars dels pacients ingressats a l'UCI podran accedir-hi sense restricció d'horaris

Els professionals consideren que si el malalt es manté despert més temps i té una persona pròxima al costat afavoreix la recuperació.
Els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han acordat impulsar una normativa pròpia que permeti que els familiars dels pacients ingressats a l'UCI hi puguin accedir en tot moment. Es tracta d'una mesura que des dels anys 90 ja s'aplica als Estats Units però que a Catalunya va començar primer amb les unitats de crítics de nounats i pediàtriques i des de l'any passat a les unitats d'adults de l'ICS. Segons el coordinador del Programa d'expertesa assistencial de l'ICS (PADEICS) de medicina intensiva i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Rafael Máñez, "hi ha una evidència que si la persona ingressada a la UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida”. En aquesta línia, si està conscient, també s'ha demostrat que ajuda molt en la recuperació tenir una persona de referència al costat. Actualment, l’ICS gestiona el 70% dels llits crítics disponibles a tot Catalunya.

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Trueta rep la màxima acreditació de qualitat de la Societat Espanyola de Cardiologia

El dispositiu es va crear fa 12 anys i es basa en un model interdisciplinari que ha permès reduir els ingressos de pacients complexos.
Girona .- La Unitat d'Insuficiència Cardíaca (UIC) del Trueta de Girona ha rebut l'acreditació SEC-Excellence de la Societat Espanyola de Cardiologia. El Trueta es converteix així en el primer centre de la Regió Sanitària a obtenir aquesta distinció, que és la de més categoria que atorga l'ens. El reconeixement es basa en l'estricte compliment dels estàndards de qualitat i certificació vinculats als processos assistencials que es duen a terme, tant a les unitat assistencials com entre els professionals que les conformen. La UIC del Trueta està formada per professionals de cardiologia, medicina interna, infermeria clínica especialitzada i infermeria de gestió d'atenció primària (IG-AP), que atenen un grup de pacients molt fràgils, amb una mitjana d'edat d'entre 65 i 75 anys. La unitat es va crear fa 12 anys i es basa en un model interdisciplinari que ha permès reduir els ingressos hospitalaris de pacients complexos.

Investigadors de la UAB curen amb teràpia gènica la diabetis tipus 2 i l'obesitat en ratolins

El tractament no genera efectes secundaris i permet reduir l'acumulació de greix, la inflamació del fetge, i la resistència dels animals a la insulina.
Un equip d'investigadors de la UAB ha aconseguit curar en ratolins l'obesitat i la diabetis tipus 2 mitjançant teràpia gènica. El tractament ha consistit en introduir en el cos dels animals el gen que produeix la proteïna FGF21, que actua en diversos teixits per regular el funcionament correcte del cos a nivell energètic. Durant l'any i mig en què s'ha fet el seguiment dels ratolins, aquests han disminuït el seu pes, l'acumulació de greix i la inflamació del teixit adipós. La teràpia també ha contrarestat la inflamació del fetge i la resistència d'aquests essers a la insulina, entre d'altres beneficis. El tractament es basa en una sola injecció i no provoca cap efecte secundari, el que segons els responsables de la investigació indica que és "segur i eficaç". El següent pas serà provar-lo en animals més grans i després començar els assajos clínics amb pacients. Els investigadors estimen que aquesta darrera fase podria iniciar-se dintre de cinc anys. La recerca s'ha publicat aquest dilluns a 'EMBO Molecular Medicine'.

Salut no decidirà almenys fins l'any vinent la ubicació del nou Trueta

El Departament preveu tenir enllestit a finals d'aquest 2018 el Pla funcional, que definirà les característiques tècniques del nou centre i marcarà on s'ha de construir.
Figueres .- El Departament de Salut no decidirà, almenys fins l'any vinent, la ubicació del nou hospital Trueta. La consellera, Alba Vergés, ha explicat que preveuen tenir enllestit a finals d'aquest 2018 el Pla funcional de necessitats del centre hospitalari, que marcarà les característiques tècniques que haurà de tenir i ajudarà a definir on s'ha de construir. Vergés no ha volgut donar terminis d'inici de les obres, tot i que ha manifestat que preveuen començar l'avantprojecte constructiu del nou edifici l'any 2020. Malgrat això, ha avançat que el lloc on s'aixecarà l'equipament tindrà en compte criteris tècnics però també buscarà el consens del territori. El Departament està ultimant també el Pla Estratègic Sanitari de Girona (PeS).

L'alerta s'ha emès a nivell europeu i mundial.
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha ordenat la retirada per precaució de diversos medicaments que contenen Valsartán per tractar l'hipentensió arterial després que es detectés l'aparició d'una impuresa carcinògena. Aquesta alteració s'ha generat com a conseqüència d'un canvi en procés de fabricació de valsartán autoritzat per la Direcció Europea de la Qualitat dels Medicaments del Consell d'Europa. L'alerta s'ha emès a nivell europeu i mundial i en el cas de l'Estat afecta més d'un centenar de medicaments que inclouen valsartán produït per Zhejing Huahau Pharmaceutical i que ha estat distribuït en nombrosos països. Els lots afectats es poden localitzar a la web de l'Agència Espanyola de Medicaments.

La meditació i la preparació per a l’últim viatge seran els eixos de la quarta edició de les jornades Girona novaCultura de Salut

L’esdeveniment se celebrarà del 28 al 30 de setembre en diferents espais emblemàtics del Barri Vell i inclourà ponències, converses i tallers a càrrec de diversos especialistes. Totes les activitats són gratuïtes excepte el Dia de Silenci, una pràctica intensiva de meditació que tindrà lloc a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel.

Salut no subvencionarà projectes de recerca que no incloguin una mostra representativa de dones

La consellera Alba Vergés encarrega un estudi dels temps d'espera per a operacions quirúrgiques i visites als especialistes.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimecres la creació d’un grup de treball format per tècnics professionals i experts que ajudi a desplegar la perspectiva de gènere en salut que es vol prioritzar de forma destacada en aquesta legislatura. Una de les mesures serà que no es podran donar subvencions a projectes de recerca o innovació que no incloguin una mostra representativa de dones en els seus estudis.

Experts mundials formen a Girona ginecòlegs en l'ús de l'ecografia per diagnosticar lesions de l'esfínter durant el part

S'estima que un 10% de les dones les pateixen i les més greus poden produir incontinència fecal.
Girona .- Ginecòlegs experts en sòl pelvià es reuneixen aquest dilluns a l'hospital Trueta de Girona per conèixer de primera mà les noves tècniques diagnòstiques de lesions d'esfínter anal durant el part a través d'ecografia. El centre acull la jornada Diagnòstic de les Lesions de l'Esfínter Anal en el segle XXI, que compta amb la presència dels principals experts mundials en aquesta tècnica com el membre de la International Urogynecological Association (IUGA) Joseph Lee o el catedràtic associat en Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat de Sydney, Hans Peter Dietz. S'estima que un 10% de les dones patiran durant el part algun tipus de lesió en aquesta zona. La majoria es tracten durant el moment de la intervenció i no deixen seqüeles però les de més gravetat poden arribar a provocar incontinència fecal.

El descobriment obre la via a la detecció precoç i al tractament potencial de la malaltia hepàtica, que pateix un de cada tres adults.
Girona .- La microbiota concentra més de 10 milions de gens catalogats, 500 vegades més que el genoma humà, que contribueixen al funcionament correcte de l'aparell digestiu i que són molt sensibles als canvis metabòlics. Investigadors de l'IDIBGI de Girona acaben de publicar a la revista Nature Medicine els resultats d’un estudi que relaciona la biodiversitat reduïda de la microbiota amb el desenvolupament de malalties hepàtiques, com el fetge gras. L'estudi, que es va posar en marxa l'any 2012, ha analitzat les característiques clíniques i metabòliques de més de 100 pacients amb obesitat mòrbida i fetge gras, a més de fer assajos experimentals en ratolins i cèl·lules hepàtiques humanes. El descobriment obre la via a la detecció precoç i al tractament potencial de la malaltia, que pateix un de cada tres adults.