Ecologistes en Acció alerta que els nivells d'ozó de Catalunya danyen la salut, els boscos i els cultius

L'entitat afirma que els 7,6 milions d'habitants de Catalunya han respirat aire contaminat per aquest gas durant l'estiu.
Ecologistes en Acció ha alertat en un informe que els nivells de concentració d'ozó a l'atmosfera de Catalunya danyen la salut dels qui hi viuen, els boscos i els cultius. L'entitat col·loca el repunt de la crema de combustibles fòssils i el canvi climàtic entre les causes de la presència en excés d'aquest gas, que, subratlla, afecta "de manera estructural" la salut i el medi ambient. L'informe analitza dades de 472 estacions d'arreu de l'Estat, 51 de les quals a Catalunya. Les dades indiquen que durant el 2018 els nivells d'ozó s'han mantingut estables, però que la contaminació del trànsit rodat de l'àrea metropolitana de Barcelona, els ports de Barcelona i de Tarragona, i el complex industrial del Camp de Tarragona s'estén pel territori i afecta zones més allunyades i rurals.

L'agrupació afirma a partir d'aquestes dades que 171.000 persones han respirat aire contaminat per sobre de l'objectiu legal a les zones de la Plana de Vic i el Prepirineu. Vuit estacions de mesurament d'aquestes zones i de les de Comarques de Girona i Empordà han incomplert l'objectiu legal en els últims tres anys.

L'entitat assegura que la informació que les administracions públiques traslladen a la ciutadania "no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema". En aquest sentit afirma que l'àrea metropolitana de Barcelona, la Plana de Vic i tres zones més del país han sofert mig centenar de superacions del llindar d'informació a la població, davant les quals la Generalitat "s'ha limitat a difondre un avís rutinari".

A més afirma que la Generalitat "porta una dècada ometent" l'elaboració i aplicació dels Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire a les zones on resulten preceptius. Una "negligència" que posa "en perill" la salut de 850.000 persones a la Plana de Vic, les comarques de Girona, l'Empordà i el Prepirineu.

Com a manera de combatre aquest tipus de contaminació, l'entitat reclama una reducció del trànsit motoritzat i marítim, millores en les tècniques industrials i menys generació elèctrica en centrals tèrmiques. També creu necessari declarar una Àrea de Control d'Emissions per al Mar Mediterrani que limiti la contaminació dels vaixells, "com ja existeix al Nord d'Europa".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar