El festival Clownia tanca la seva edició "més internacional" amb èxit de públic i les entrades exhaurides

The Cat Empire, Els Catarres, Roba Estesa, l'Orquestra Di-Versiones o els amfitrions, Txarango, entre les propostes de la 5a edició
Sant Joan de les Abadesses .- Clownia, el festival somniat per Txarango, ha tancat la seva edició "més internacional" amb èxit de públic. Ja fa setmanes que van exhaurir les 4.500 entrades que hi havia a la venta per gaudir d'un "cartell de luxe" amb grans grups de l'escena catalana, com els mateixos Txarango, Els Catarres o Roba Estesa i propostes internacionals com els australians The Cat Empire, els alemanys Bukahara o els colombians Doctor Krápula. També han tingut molt bona acollida la programació gratuïta i l'aposta per atraure públic familiar amb propostes diürnes de concerts, teatre i circ. Sergi Carbonell ha subratllat que un dels trets diferencials del festival és l'Espai Consciència, on proposen xerrades, taules rodones i tallers per generar pensament crític i superar prejudicis. Aquest any, ha girat entorn a l'antifeixisme.

Ja fa cinc anys que Txarango va idear Clownia, una ciutat imaginària que com ells mateixos descriuen és "el lloc on tot és possible". Un espai de projecció, reflexió i intercanvi entorn a la cultura i, sobretot, a la música. Clownia és, també un homenatge als pobles petits on han crescut els membres del grup i, alhora, és una manera de donar les gràcies a aquest poblacions. "La il·lusió de portar a casa totes aquelles propostes que estimem", subratllen.

Per això, durant quatre dies converteixen un poble de poc més de 3.000 habitants com és Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) en un pol d'atracció cultural. "Aquests dies dupliquem el nombre d'habitants del poble i per nosaltres és de vital importància involucrar els veïns per fer que tot encaixi", ha explicat Sergi Carbonell.

Aquesta cinquena edició ha comptat amb una trentena de d'artistes que han aconseguit penjar el cartell d'entrades exhaurides per a les propostes de pagament. També han atret molt públic a les propostes gratuïtes i a les vinculades a l'espai de pensament. Carbonell assenyala que quan dissenyen la programació sempre busquen portar grups catalans d'èxit (com Txarango, Els Catarres, Roba Estesa, Doctor Prats, Marinah, Amparanoia o Xavi Sarrià) però també propostes emergents dels Països Catalans (Marcel Lázara i Júlia Arrey, SUU, Auxili o El Diluvi). A més, aquesta edició han posat especial èmfasi en grups internacionals, amb els australians The Cat Empire, els alemanys Bukahara, els colombians Doctor Krápula i els argentins Los Caligaris.

La programació gratuïta a la plaça major de Sant Joan de les Abadesses ha tornat a acollir milers de persones que durant tres dies han conviscut de manera "excel·lent" amb els veïns. També han atret públic familiar amb l'aposta del festival per la programació diürna de concerts, teatre, tallers i circ.

Un dels trets diferencials del Clownia és l'Espai Consciència, que programa xerrades, taules rodones i tallers per fomentar el pensament crític, la convivència i superar prejudicis. Jordi Borràs, Natza Farré, Oleguer Presas, Alguer Miquel (Txarango), Elisabet Casanovas, Estel Solé, Amparo Sánchez, Marinah, Mònica Terribas o SOS Racisme, han estat alguns dels seus protagonistes. Segons detalla Carbonell, cada any busquen un eix al voltant del qual giren aquestes propostes de pensament. Enguany ha estat l'antifeixisme.

Un dels concerts més especials va ser el dels mateixos Txarango que van pujar a l'escenari els seus "amics". "Teníem ganes de celebrar els cinc anys i no havíem desvetllat qui hi hauria, va ser únic i especial perquè a quasi cada cançó van sortir col·laboracions", ha explicat. Una de les més emotives va ser la de l'Ahmed i la seva família. "Són refugiats del Kurdistan siri i els vam conèixer fa dos anys, quan vam anar als camps de Grècia. Ara estan a Alemanya i els hem pogut convidar a venir i cantar junts 'Resiste y grita'", ha detallat Carbonell.

El Clownia ja es prepara per a la seva sisena edició que coincidirà, però, amb una aturada d'un any anunciada per Txarango. "Des del principi una de les coses que volíem és que el festival no depengués exclusivament de que nosaltres hi toquéssim, fa dos anys no vam tocar i també va ser una edició molt bonica", ha conclòs.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar