La reforma educativa que proposa el govern espanyol retorna a la Generalitat competències de currículum i llengua

El Ministeri d'Educació vol deixar en mans de les comunitats la regulació de l'ús de l'idioma cooficial.
Barcelona .- La proposta de reforma de llei educativa del Ministeri d'Educació preveu retornar a les autonomies amb llengua cooficial, i per tant a la Generalitat, competències en la decisió del currículum de les matèries i també en la regulació de l'ús de la llengua cooficial. Segons la proposta, el Ministeri planteja tornar a establir que l'Estat determini un 55% del currículum de les matèries. D'altra banda, també proposa suprimir la regulació de l'ús de la llengua cooficial de la LOMCE, que incloïa els 6.000 euros per a l'escolarització en castellà, i deixar aquesta regulació, escolarització inclosa, a les comunitats amb llengua cooficials. Entre altres propostes, també inclou l'opció de cursar el Batxillerat en tres anys.

La seguretat de Sants va registrar un passatger equivocat mentre la dona amb la maleta sospitosa pujava al tren

Adif es compromet a incrementar la presència de personal de seguretat privada en hores punta a la reunió amb els Mossos i Renfe.
Barcelona .- Els agents de seguretat de l'AVE de l'estació de Sants van registrar un passatger equivocat que portava diverses maletes després de veure per l'escàner un objecte sospitós que en realitat era una sivella amb forma de granada. L'objecte va ser detectat a les 07.29 hores. Mentre els agents de seguretat registraven el passatger equivocat, la propietària de la maleta sospitosa va pujar al tren en direcció a Madrid-Atocha que sortiria a les 7:40 h sense adonar-se de l'alarma que el seu equipatge havia generat. Aquest és el relat dels fets que s'ha aclarit durant la reunió entre els Mossos d'Esquadra, Adif i Renfe que s'ha celebrat al matí, on s'ha constatat que els protocols de treball "funcionen correctament" però que després de situacions com les d'aquest dimecres cal "revisar i actualitzar" les pautes de treball entre els Mossos i els operadors.

Un 20% dels nois no considera violència masclista enviar missatges controladors a la seva parella

Incrementa la percepció de la violència masclista per part d'homes i dones.
Barcelona .- Un 20% dels homes joves no considera violència masclista enviar missatges controladors a la seva parella per saber què fa en cada moment. La xifra es redueix a un 11,4% en el cas de les dones. Aquests percentatges fan referència al grup d'edat comprès entre els 16 i els 29 anys. Aquests són alguns dels resultats de l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya del 2016 elaborada per l'Ajuntament de Barcelona, que ha fet comparativa amb la del 2010. En general, s'incrementa la percepció de la violència masclista per part d'homes i de dones, tot i que encara hi ha dades que preocupen al consistori, especialment entre la població més jove.

Bellcaire d'Empordà tira endavant la suspensió del projecte per fer un aeròdrom i encarregarà informes complementaris

El promotor defensa la iniciativa i critica falta "d'imparcialitat" en el procés.
Bellcaire d'Empordà .- L'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) ha aprovat per unanimitat suspendre l'aprovació inicial del projecte per fer un aeròdrom i un museu al municipi. La decisió s'ha pres en un ple extraordinari on l'alcalde, David Font, ha explicat que el govern municipal està en contra de la iniciativa però que l'han hagut de tramitar perquè complia amb els requeriments administratius. Malgrat això, ha explicat que encarregaran informes complementaris d'impacte paisatgístic i acústic però també sobre la utilitat pública del museu, que és el que permetria que es pogués tirar endavant en uns terrenys rústics. El seu promotor, Jordi Diaz, ha assegurat que continuaran endavant i ha defensat que tot s'ha fet correctament però ha lamentat que, al seu entendre, no hi ha hagut "imparcialitat" en tot el procés.

Condemna de cinc i 3,5 anys de presó als pares de Nadia per estafar més de 400.000 euros

El tribunal no es creu la versió dels progenitors i assegura que la menor no tenia cap risc imminent per a la seva vida i no es va fer cap tractament mèdic a Houston.
L'Audiència de Lleida ha condemnat per estafa continuada agreujada els pares que van utilitzar la malaltia de la seva filla menor d'edat, Nadia, com a engany per aconseguir diners de tercers en concepte de donacions. La sentència estableix per al pare, Fernando Blanco, una pena de cinc anys de presó i multa de 3.000 euros, i per a la mare, Margarita Garau, una pena de tres anys i mig de presó i multa de 2.400 euros. Considera acreditat que ambdós es van enriquir en 402.232,65 euros, dels quals han de retornar directament 25.000 euros a tres dels grans perjudicats. A més, hauran de pagar les costes del procediment, incloses les de l'acusació particular. La resolució del tribunal els condemna també a fer front a una indemnització per a cadascuna de les persones perjudicades pel seu engany com a responsables civils.

Els TEDAX analitzen un objecte amb forma de possible artefacte explosiu a Sants

La circulació ha quedat interrompuda i s'han desallotjat dos trens
Barcelona .- Els TEDAX estan analitzant un objecte amb forma de possible artefacte explosiu a l'estació de Sants que ha estat detectat dintre d'una maleta pels membres de seguretat d'ADIF quan ha passat per l'escàner. Les comprovacions s'estan fent a les vies de l'AVE. Segons han informat els Mossos, s'han desallotjat dos trens que estaven estacionats a les vies 3 i 4. La circulació ha quedat interrompuda a petició de la policia. L'avís s'ha rebut cap a les 8 del matí.

El jutjat manté a presó al suposat autor del doble crim de Susqueda

Rebutja els arguments de la defensa de Jordi Magentí i sosté que existeix risc de fugida i de reiteració delictiva.
Santa Coloma de Farners .- El Jutjat d'instrucció 2 de Santa Coloma de Farners ha rebutjat la petició de la defensa del suposat autor del doble crim de Susqueda i denega que Jordi Magentí surti en llibertat provisional. A la interlocutòria descarta un per un per un els arguments de la defensa del sospitós i conclou que "existeixen suficients elements per atribuir els fets, encara que de manera indiciària" a Magentí. A més, el titular del jutjat sosté que, en cas de sortir en llibertat, continua existint un "evident risc de fugida" i recorda que, poc abans de detenir-lo, el sospitós tenia un bitllet per marxar a Colòmbia i quedar-se a viure allà amb la seva actual dona. També argumenta que hi ha possibilitat de reiteració delictiva: "Hi ha un risc clar i evident que l'investigat cometi nous fets similars".

Una dona que afirma ser la "neta secreta" de Lluís Companys inicia els tràmits per canviar-se el cognom

Es tracta d'una veïna de Bigues i Riells que va descobrir la història familiar en trobar unes cartes adreçades a la seva àvia i signades per l'expresident català.
Bigues i Riells .- Una veïna de Bigues i Riells (Vallès Oriental) ha iniciat els tràmits per canviar el seu cognom i el de la seva mare i se les reconegui com a descendents de Lluís Companys. Es tracta de Lídia Jiménez, filla de Montserrat Capdevila, una dona que va morir el passat mes d'agost als 86 anys i que podria ser la "filla secreta" de l'expresident català. Jiménez explica que la seva àvia i Companys es van conèixer a Manresa quan ell s'estava separant de la seva primera muller i que, fruit d'aquella relació, va néixer la seva mare: "Vull que tingui el cognom que li pertoca". Jiménez assegura que "gràcies a tota la documentació que acredita la història no farà falta exhumar el cadàver".

Detingut un menor per agredir i abusar sexualment de sis dones d'edat avançada a Olot

El sospitós assaltava les víctimes i els hi feia tocaments mentre ell es masturbava.
Olot .- Els Mossos d'Esquadra han detingut un menor per agredir i abusar sexualment de sis dones d'edat avançada a Olot. La policia seguia la petja al sospitós des del 7 d'agost passat, quan van rebre la denúncia del primer cas. Aquest primer cas va passar en el marc d'una cita consentida tot i que, després, el jove hauria agredit sexualment la dona tot i que ella s'hi hauria negat. En la resta d'agressions, el 'modus operandi' de l'agressor era el mateix: acorralava les víctimes i els hi feia tocaments a les parts íntimes mentre ell es masturbava. L'últim cas va ser el 10 d'octubre. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona ha identificat i arrestat el suposat agressor aquest divendres. Es tracta d'un veí de la població que passarà properament a disposició de la Fiscalia de Menors.