CiU i el PSC de Girona aproven les ordenances del 2019 enmig dels retrets de la resta de grups de l'oposició

Critiquen el retorn "a la sociovergència" i lamenten que es donin beneficis fiscals a les grans empreses.
Girona .- CiU i el PSC de Girona han aprovat les ordenances del 2019 enmig dels retrets de la resta de grups de l'oposició. Entre d'altres, la CUP, Cs, ERC i el PPC han criticat el retorn "a la sociovergència" que suposa aquest pacte i han lamentat que, "de manera sorprenent", els socialistes hagin donat suport a una proposta "de dretes". A més, també han lamentat que les ordenances per a l'any vinent "beneficiïn" les grans empreses. Entre d'altres, incloent una exempció de taxes per als grans esdeveniments (dirigida a promotors i organitzadors privats de festivals). La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, que ha agraït el suport del PSC, ha destacat l'aposta per la "contenció fiscal" d'aquestes ordenances i ha dit que estan pensades perquè "tots els gironins" hi surtin "guanyant".

Les ordenances de Girona per al 2019 han tirat endavant amb els catorze vots que sumen l'equip de govern i els socialistes. A grans trets, per setè any consecutiu es congelen els impostos i les taxes i, gràcies a l'acord amb el PSC, s'introdueix una 'tarifa plana' perquè aquells qui ho vulguin puguin ajuntar tots els rebuts en un de sol i fraccionar-ne el pagament en tres, cinc o deu mesos.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha destacat que les ordenances s'han pensat sobre la base "d'impulsar polítiques de suport a les famílies i afavorir la reactivació econòmica". Maria Àngels Planas ha agraït "la predisposició" del PSC per ajudar a tirar-les endavant i a "millorar-ne alguns aspectes", i ha indicat que el model de l'equip de govern és el d'impulsar una "Girona atractiva, dinàmica i amb reconeixement internacional".

Tot i que Planas ha estès la mà a la resta de grups de l'oposició perquè els hi donessin suport, no s'ha trobat ningú a l'altra banda. Cs, la CUP i ERC hi han votat obertament en contra i el PPC s'ha abstingut.

La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha dit que tot i que per als populars aquestes ordenances no són "inassumibles", allò que l'ha empesa a no recolzar-les és que no s'hagi revertit la rebaixa del 10% de l'IBI que l'equip de govern "va negar" als ciutadans ara fa tres anys, quan era alcalde Carles Puigdemont.

La portaveu de Cs, Míriam Pujola, ha lamentat que les ordenances siguin "continuistes i amb pocs canvis" i també ha posat de relleu que, en realitat, la 'tarifa plana' no es podrà aplicar fins al 2020. Pujola també ha estat àcida contra els socialistes, a qui ha acusat d'haver practicat "el malabarisme" amb el pacte i "la sociovergència de sempre".

A grans empreses i multinacionals

La CUP, al seu torn, també ha retret l'acord entre CiU i el PSC. "Sorprenentment un partit d'esquerres ha donat suport a una proposta de dretes", ha dit la seva portaveu Laia Pèlach. La regidora també ha criticat que les ordenances, "en comptes de reduir pressió a les famílies", acabin "donant més beneficis fiscals a grans empreses i multinacionals".

I aquí, ha recordat que el Girona FC ja no haurà de pagar el dispositiu policial amb motiu dels partits a Montilivi, que la CUP calcula que suposa uns 80.000 euros anuals. A més, Pèlach ha retret que s'elimini la taxa per instal·lar banderoles als fanals i que, per contra, no se n'incorporin de noves com la dels busos turístics o no s'apugi l'IBI a les grans superfícies comercials.

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha criticat a l'equip de govern haver presentat la seva proposta d'ordenances de manera "precipitada" i sense marge "per parlar-ne amb profunditat" amb els grups. Roca creu que la proposta que s'ha aprovat avui "regala impostos i taxes a les grans empreses" i que li falta "més ambició social i ambiental".

"Lluny del tot o res"

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha admès que tot i que aquestes ordenances no són les que haurien presentat els socialistes, sí que donen "un pas endavant". N'ha destacat l'aposta per una "fiscalitat progressiva" i el fet que s'hagi acceptat la seva proposta d'incorporar la 'tarifa plana'. "Lluny del tot o res, nosaltres pensem que si beneficien la ciutadania, valen la pena", ha dit Paneque, explicant el perquè del vot a favor del PSC.

Durant la seva intervenció, la regidora també ha recordat que les ordenances per a aquest 2019 introdueixen avantatges per a la ciutadania i els col·lectius més desafavorits. Per exemple, apujant del 25 al 50% la bonificació de l'IBI per als propietaris que posin pisos a la borsa de lloguer social o subvencionant fins al 90% d'aquest impost als jubilats i famílies vulnerables.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar