El govern espanyol va obligar la Generalitat el passat abril a interposar la demanda sota aplicació del 155.
El Govern ha acordat aquest dimarts que la Generalitat es retira de la demanda contra l'expresident Artur Mas i altres exmembres del Govern per la consulta del 9 de novembre del 2014. El govern espanyol va obligar la Generalitat a presentar aquesta demanda sota aplicació de l'article 155 de la Constitució. El Govern defensa que el seu posicionament s’ha basat en els pronunciaments judicials derivats dels judicis penals pel 9-N, que varen excloure la malversació. Així mateix, l'executiu català defensa que "no concorren els requisits de dol o negligència greu per exigir responsabilitat comptable". Sota l'aplicació del 155, el Ministeri d'Hisenda va donar instruccions a la Generalitat el passat mes d'abril per tal que formulés una demanda davant del Tribunal de Comptes.

El govern espanyol va obligar la Generalitat a interposar la demanda d'acord amb la liquidació provisional del 25 de setembre del 2017 que va determinar com a presumptes responsables comptables l'expresident Artur Mas; els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs; així com els exalts càrrecs Lluís Bertrán; Josefina Valls; Jaume Domingo; Ignasi Genovés; Jordi Vilajoana, i Teresa Prohías.

El Govern considera que la quantitat econòmica reclamada és "notòriament improcedent", ja que es demana, com a partida més rellevant, la compra de 7.000 ordinadors, per prop de 3 milions d’euros, els quals es varen utilitzar el dia de la votació, però que l’endemà varen ser traslladats a les escoles que els necessitaven, i que porten 4 anys disposant d’aquests ordinadors.

El gabinet jurídic de la Generalitat conclou que no existeixen elements necessaris per exigir responsabilitats comptables i, per tant, que no és procedent continuar amb un procediment processal que "no s’ajusta a la jurisprudència en matèria de responsabilitat comptable".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar