Govern espanyol i sindicats acorden ampliar el permís de paternitat dels empleats públics fins a les 16 setmanes el 2021

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, qualifica el pacte d'"històric".
Madrid .- El govern espanyol ha acordat aquest dilluns amb els sindicats ampliar de manera progressiva el permís de paternitat dels empleats públics fins a arribar a les 16 setmanes l'any 2021, de tal manera que quedaria equiparat al permís actual de maternitat. En concret, l'any vinent serà de 8 setmanes, el 2020 de 12 i el 2021 de les 16 esmentades. En paral·lel, l'executiu ha signat un segon acord amb els sindicats de l'Administració General de l'Estat en virtut del qual els empleats públics podran fer un ús flexible del 5% de la jornada anual per conciliar vida laboral i familiar. Batet ha destacat la voluntat de l'equip encapçalat per Pedro Sánchez d'avançar en la "corresponsabilitat" entre dones i homes, i ha afirmat que l'administració n'ha de donar "exemple".

Als acords, executiu i sindicats han recordat que la desigualtat en les responsabilitats familiars i les tasques domèstiques entre homes i dones és "encara una realitat". Els pactes han estat signats pels sindicats CSIF, CCOO, UGT i CIG.

El permís de paternitat es configura com a obligatori les quatre setmanes després del naixement. Els dos permisos, el del pare i el de la mare, seran no transferibles, per garantir la corresponsabilitat en la cura del menor.

El govern espanyol ha indicat que s'incorporaran les modificacions legals oportunes a la Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat, així com que caldrà modificar l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic per incorporar-hi el permís de manera progressiva.

Des de l'executiu estatal s'indica que en els darrers 3 anys el nombre de sol·licituds de permisos de paternitat ha oscil·lat entre les 2.700 i les 3.000 anuals.

El Govern preveu que sigui aplicable a totes les administracions

De la seva banda, fonts de la Generalitat han explicat que a manca de conèixer la lletra petita de l'acord entenen que la nova disposició tindria caràcter bàsic i que, per tant, seria aplicable a totes les administracions.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar