Pere Casellas, número 3 a la llista del PSC a les comarques gironines

“El PSC va fer tot el possible per evitar l’article 155 i s’ha de recordar que en el plenari del Senat que va debatre la seva aplicació, no hi vam votar a favor”.

Com es planteja el PSC gironí les eleccions autonòmiques del proper 21 de desembre?

Com una oportunitat per aportar solucions a la situació que travessa el país. Els socialistes catalans tenim vocació de servei a la ciutadania i creiem que aquesta solució ha d’arribar a través d’un diàleg que reconstrueixi les relacions entre Catalunya i l’Estat, que reconstrueixi la nació catalana que, a conseqüència del procés, ha quedat partida en dues meitats. Però, sobretot, que obri camins per recuperar la normalitat a tots nivells, social, econòmic, cultural, industrial... Cal recuperar les institucions de la insensatesa i el cos nacional amb concòrdia. Això són dos peces fonamentals de la nació. 

Veu factible recuperar el segon diputat que es va perdre fa dos anys?
La proposta del PSC és ben rebuda per la ciutadania que és partidària d’un discurs assossegat i solucions madures que aportin un punt de pausa i, per tant, d’estabilitat. Aquesta ciutadania és majoritària a Catalunya. Per això encarem les eleccions amb optimisme, amb voluntat de crear un espai polític en el què el debat no s’hagi de centrar, per força, en la dicotomia que ha construït el nacionalisme català i espanyol. Les posicions enfrontades no serveixen per arribar a un punt en comú. 

Com definiria la situació actual a Catalunya?
L’analitzem amb preocupació. És cert que s’ha desinflat la tensió que vam viure abans i després de l’1 d’octubre i que la campanya ha tornat el debat polític a un marc més formal. Però la divisió a la societat és real. Potser no tant des d’un punt de vista individual però sí a nivell de comunitats. Estem instal•lats en un estadi de distanciament que ha crescut a l’ombra del procés i que l’aplicació de l’article 155 ha eixamplat. Catalunya necessita les dues meitats per ser plena. 

Quin escenari polític espera que dibuixin les eleccions del 21D? Per on passa el futur de Catalunya?
Permeti’m que respongui amb una referència a Paco Candel, que en el llibre Els Altres Catalans, a propòsit de la immigració procedent d’altres zones d’Espanya, reivindicava la catalanitat de la gent que havia arribat de fora i al mateix temps els animava a no deixar d’identificar-se amb els seus orígens. Candel també afirmava que aquests nous catalans havien de contribuir a la construcció del futur de la societat que els acollia en comptes de destruir-la o aïllar-se’n; però alhora demanava també respecte per aquesta gent que havia arribat de fora. Crec que Candel és avui molt vigent perquè ens recorda que som en una societat plural en la qual és necessari l’esforç de tots en benefici d’un objectiu comú. 

El seu partit va donar suport a l’aplicació de l’article 155 i això ha comportat la baixa d’alguns militants. Com ha viscut vostè, personalment, aquesta situació?
El PSC va fer tot el possible per evitar l’article 155 i s’ha de recordar que en el plenari del Senat que va debatre la seva aplicació, no hi vam votar a favor. L'aplicació del 155 és una responsabilitat del govern del PP. El PSC no hi ha tingut res a veure,es miri com es miri. Convé tenir present, també, que Miquel Iceta va ser un dels negociadors de major rellevància en aquells dies i, al final, el President Puigdemont, que era qui podia convocar eleccions, se’n va desdir perquè, enfrontat a la perspectiva que els seus l’abandonessin, es va estimar més no quedar sol. Si hagués convocat eleccions el President ens hauríem estalviat tot aquest esvalot. El paper del govern del PP en aquest procés ha estat indigne, perquè ha estat incapaç de trobar una solució política al conflicte en els últims cinc anys que n’ha tingut l’oportunitat. O no n’ha sabut o no ha volgut perquè ja li estava bé deixar-ho podrir fins que la justícia no tingués més remei que actuar. Tan una cosa com l’altra són impròpies d’un govern seriós.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar