Xavier Albertí, president de la DO Empordà

Xavier Albertí, és cellerer, propietari del Celler Vinya dels Aspres, a Cantallops, i també és el president de la Denominació d’Origen, Empordà, des de juny del 2015 data en què va substituir Josep Blanch amb un nou equip directiu i molts reptes per al futur de la vinya empordanesa. Anteriorment havia estat el cap de la comissió de promoció de la mateixa D.O.

Sr. Albertí, Quina valoració fa d’aquests dos anys?, s’han complert les expectatives?

Molta feina !! Per sort estem en un moment molt dinàmic i procurem anar avançant en tots aquells objectius que ens vam marcar a l’iniciar el mandat. Crec que anem per bon camí i ja hem implantat, per exemple, una ADV (Agrupació de Defensa Vegetal) integral per la DO i anem fent passes fermes per una millor implantació a Barcelona o pel canvi de seu, per citar uns exemples. 

Com veu el moment actual de la DO?
Positiu. Les expectatives sembla que encara poden millorar més amb la recuperació econòmica, tot i que no cal llançar campanes al vol i sabem que res és tan fàcil com pot semblar. És cabdal per a nosaltres consolidar una imatge clara i potent de marca Empordà i no només a Girona, on ja hem avançat molt, sinó arreu. 

Quina previsió tenen per aquesta verema que comença?
Bona. Pot semblar una resposta recurrent, però és així. És cert que hi ha hagut uns incidents puntuals: glaçada primaveral i granissada d’estiu que han malmès collita en punts concrets, però d’una manera general la climatologia de moment ha estat favorable i esperem tenir una campanya més abundant que les darreres, i de bona qualitat. 

Que ha representat per a la DO la implantació de la Ruta del Vi?
Una sortida òptima pel gran potencial enoturístic de la zona. El fet que en el projecte hi estiguin implicats no només gran part dels cellers sinó també altres agents decisius com els hotels o restaurants és de vital importància. I l’empara del Patronat de turisme és sens dubte d’un gran valor. 

I el Vívíd?
És l’acte més emblemàtic que organitza la Ruta, i amb només quatre edicions ja ha fet forat. Es tracta d’un seguit d’activitats que s’organitzen al voltant del vi a tot l’Empordà, concentrats en el mes d’abril. El canvi que s’ha fet enguany en el sentit de reforçar actes de més importància, enlloc de fer-ne molts de petits és un bon camí. És evident que va agafant maduresa i que, com tot el que té a veure amb el turisme del vi té un esplendorós futur per davant. 

Quins són els nous reptes de futur de la DO?
M’agradaria que poguéssim donar un servei cada cop millor, també al viticultor, i en aquest camí accions com la implantació d’una xarxa d’estacions meteorològiques ens farà molt de bé. En promoció, no deixem per res Girona, però ara el nostre projecte prioritari és l’àrea barcelonina, on mirarem de tenir-hi una presència continuada. I també anem enfocant l’exportació, sobretot pel que fa a la captació de l’atenció dels prescriptors. I per citar una iniciativa concreta que em fa molta il·lusió, ens agradaria donar molta força al projecte de “taps de finca” (vi i suro del país, agermanats) que engeguem conjuntament amb l’Institut Català del suro. És un bon exemple d’una iniciativa compartida, a les que sempre procurem estar oberts. 

Vol afegir alguna cosa?
Animar a tothom a que segueixi brindant amb l’Empordà i ho faci córrer. Gaudim i alhora fem país petit.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar