Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries

Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, “A la fira hi haurà unes 35 parades, sobretot de producte agroalimentari i d’artesania”.

El 4 de juny se celebra una nova edició de la Fira del Pa. Qui és o són els encarregats de donar el tret de sortida enguany?
Aquest any tindrem una inauguració especial, ja que ens acompanyarà Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Per nosaltres és un veritable honor que ens vulgui acompanyar. La Cooperativa Agrícola ha pres part activa en l’organització de la fira, i pensem que comptar amb la seva presència és una forma de donar-los suport, ja que la consellera té competències sobre les cooperatives. És important que des de les administracions se situï la persona i, per tant, el treball, en el centre de polítiques i actuacions per assolir una societat més autònoma i amb més cohesió social.

Quines són les principals activitats previstes en aquesta ocasió? Hi ha novetats respecte d’anys anteriors?
Hi ha una exposició sobre la màquina de batre i la màquina de segar i lligar. Es posarà en funcionament un cop al matí i un altre a la tarda. Serà molt didàctic, perquè el públic, sobretot els més menuts, se n’adonin de la gran transformació que han sofert les feines del camp. També la cooperativa ha organitzat una xerrada sobre els blats del projecte ‘És farina de Girona’. Per altra banda, hem canviat els tipus d’espectacles i la temàtica dels tallers i de les visites guiades. Finalment, ressaltar que hi haurà una ballada de Lindy Hop amb els Swingats de l’Ala Empordà.

Durant tot el dia tindrà lloc la fira mercat. Quantes parades, i de quin tipus, hi trobarà la gent que visiti Castelló d’Empúries?
Hi haurà al voltant de 35 parades. S’ha donat prioritat a les parades relacionades amb productes elaborats amb farina. Sobretot seran parades amb producte agroalimentari i artesania.

La Farinera és un dels llocs emblemàtics del municipi. Quina és la seva importància per a Castelló d’Empúries?
L’Ecomuseu-Farinera és molt important per a Castelló d’Empúries. Forma part del nostre patrimoni cultural i industrial i també és un dels principals atractius del municipi que es poden visitar. Preserva el patrimoni industrial de la vila, que hi està arrelat des de l’època medieval. És un museu secció del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i, a grans trets, dóna a conèixer el gran canvi que va patir la producció de farines a finals del segle XIX, genera activitat al voltant del pa, la farina i el blat. És referent a Catalunya com a museu d’aquesta temàtica. Es poden veure diverses exposicions, i a través de la permanent Espai Empordana’t es donen a conèixer els espais naturals empordanesos. I, sobretot, des de les exposicions temporals es treballa per posar en valor el territori.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar