Trump afronta el seu primer gran examen electoral amb els comicis de mig mandat als EUA

Brussel·les, pendent de la vigència del "fenomen Trump" abans que el republicà arribi a l'equador de la seva presidència.
Brussel·les .- El president nord-americà Donald Trump es juga l'estabilitat de la seva administració en les eleccions de mig mandat que se celebren aquest dimarts als Estats Units d'Amèrica. Uns comicis en què els estatunidencs trien els 435 congressistes de la Cambra de Representants, 35 dels 100 senadors a la cambra alta, 36 governadors a cada estat i 206 alcaldes, entre altres representants locals. Actualment, les dues institucions legislatives estan dominades pel partit republicà de Trump però, si passen a mans dels demòcrates, el president podria veure bloquejada la seva agenda política. En declaracions a l'ACN, l'expert del 'think tank' nord-americà German Marshall Fund Ian Lesser assegura que la Unió Europea segueix els comicis amb atenció per comprovar si "el fenomen Trump persisteix" i si podria repetir un segon mandat. De moment, les enquestes indiquen que el Senat es mantindria en mans dels republicans i els demòcrates passarien a controlar la cambra baixa.

Què pot significar per a Trump?

A pocs mesos per arribar a l'equador del seu mandat, Trump afronta aquestes eleccions com un examen a la seva figura. Segons Lesser, tots els ulls estan posats en els resultats als estats que van permetre la victòria de Trump en les últimes eleccions, com Michigan, Pennsylvania o Wisconsin, perquè poden ser "un indicatiu del seu suport, estabilitat i quant podria durar" a la Casa Blanca. És a dir, un test sobre les seves possibilitats per repetir mandat 4 anys més a les presidencials del 2020. A més, l'expert del German Marshall Fund assenyala que, si els demòcrates es fan amb les dues cambres, això faria "molt difícil" a Trump tirar endavant la seva agenda política.

D'altra banda, Lesser també explica que l'elecció dels governadors pot ser clau en un moment en què "molts estats" s'oposen a les polítiques de Trump i que poden desafiar-lo en àmbits com el canvi climàtic.

Però a més de l'impacte que pugui per a l'administració Trump un legislatiu opositor que bloquegi la seva acció de govern, les majories al Congrés dels EUA també podrien ser clau per a una potencial destitució del president. Durant aquests dos anys al capdavant de la Casa Blanca Trump s'ha vist esquitxat per diverses polèmiques com la presumpta interferència de Rússia en les darreres eleccions presidencials. Lesser creu que el procés de destitució no és fàcil perquè requereix dues terceres parts del Senat, però indica que, si els demòcrates es fan amb les dues cambres, "l'amenaça de la destitució seria molt més seriosa per al president".

I per a Europa?

Quan queden poc més de quatre mesos per a l'inici de la campanya de les eleccions europees, Brussel·les para bé l'orella a l'altra banda de l'atlàntic. "No només és un indicatiu per a Europa de què haurà de fer front als EUA en els pròxims anys, sinó també pot dir alguna cosa sobre a què s'haurà d'enfrontar en la seva pròpia política", alerta l'expert, destacant els contactes entre els moviments populistes nord-americans i europeus.

Després de gestionar moments tensos en els últims dos anys per les amenaces de nous aranzels i el trencament d'acords internacionals per part de Trump, Lesser assegura que aquestes eleccions mostraran si Europa pot continuar "esperant" a què hi hagi un canvi d'administració o no abans d'impulsar negociacions amb Washington.

Enquestes

Segons les últimes enquestes, la carrera pel Senat es decanta pel bàndol republicà, mentre que a la Cambra de Representats els demòcrates es podrien imposar amb una majoria ajustada. Segons Cook Political Report a la cambra baixa el partit republicà podria tenir fins a 195 congressistes i els demòcrates 192, però estarien en joc fins a 48 seients que podrien decantar la balança cap a una o altra banda. Calen un total de 218 escons per controlar la Cambra de Representants.

Aquestes diferències entre el Senat i la Cambra de Representants que formen el Congrés dels EUA amb seu al capitoli en part responen al sistema d'elecció a les dues cambres. Mentre que cada estat envia dos senadors a Washington independentment de la seva població, els estats amb més habitants envien més congressistes. Per exemple, Califòrnia, principal feu de vot demòcrata, té 53 congressistes, però estats majoritàriament republicans al centre del país com, Dakota del Nord o Wyoming en tenen només 1.

L'expert del German Marshall Fund avisa, però, que les enquestes poden ser "molt enganyoses" i pronostica un "resultat sorprenent" si hi ha una alta participació. Un escenari que no descarta tenint en compte "el calent debat" d'aquesta campanya. "Tothom està intentant dinamitzar la base en un moment en què la política nord-americana està molt polaritzada", assenyala.

Temes de campanya

La immigració i l'economia han sigut els temes centrals d'aquesta campanya, segons Lesser, que remarca la força de Trump marcant l'agenda d'aquests comicis. Pocs dies abans de les eleccions Donald Trump va anunciar el desplegament de més de 5.000 militars a la frontera sud com a reacció a la caravana d'immigrants centreamericans que es dirigeixen cap als EUA. Lesser lamenta que el debat entorn de la migració sigui "enganyós" perquè "no és un problema del nombre total d'immigrants", però reconeix que s'ha convertit en un tema "central" a la política nord-americana.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar