El president del Consell Europeu reconeix que no es pot parlar "d'èxit" sobre la cimera entre els 28 estats de la UE que ha acabat amb un pacte migratori de mínims.
Brussel·les .- El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha enviat un missatge a les ONGs que operen al Mediterrani: respectar la llei i no obstaculitzar la tasca de les autoritats líbies. En la roda de premsa posterior a la cimera europea d'aquest divendres a Brussel·les, Tusk ha avisat als vaixells que actuen al Mediterrani, "inclosos els de les ONGs", que han de "respectar la llei i no obstruir les operacions de la guàrdia costanera líbia". Pel que respecta als acords migratoris tancats aquesta matinada pels caps d'estat i de govern dels 28 estats membres de la Unió Europea, Tusk ha reconegut que "és massa d'hora per parlar l'èxit". "Hem aconseguit arribar a un acord al Consell Europeu, però aquesta és la part fàcil de la tasca, comparat amb el que s'ha de fer sobre el terreny en la implementació", ha explicat.

Sobre els centres de refugiats i immigrants externs, també anomenats "plataformes de desembarcament fora de la UE", Tusk ha dit que està "absolutament segur" que serà la mesura "més eficient" per trencar el negoci dels traficants de persones. "És l'únic mètode per aturar, o almenys reduir, la immigració il·legal a les nostres fronteres externes", ha afirmat. Tot i això, ha admès que si bé és una iniciativa "controvertida i difícil" ha vist "determinació i unitat" entre els líders europeus per tirar-la endavant.

En el pacte de mínims assolit de matinada, els líders europeus també han acordat el repartiment voluntari dels immigrants rescatats al mar enviant-los a "centres controlats" que acolliran alguns estats. La idea és que aquests centres classifiquin les persones rescatades entre els immigrants econòmics, que seran retornats, i els que necessiten protecció internacional. Espanya ja ha dit que no té intenció de crear aquests centres al seu territori perquè "ja en té" mentre que França se n'ha desentès.

Les primeres fractures en l'acord migratori assolit entre els 28 s'han vist ja aquest matí. A la seva arribada a la cimera, el president francès, Emmanuel Macron, ha parlat de "victòria" i "satisfacció" pel pacte amb la resta d'estats. Amb tot, ha deixat clar també que són els països de primera arribada els que han de decidir si obren o no els acordats "centres de control", on es destriarà entre els migrants econòmics i els sol·licitants d'asil. "França no és un país de primera arribada", ha sentenciat Macron preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que el país aculli voluntàriament algun centre.

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar