El president del Consell Europeu proposa oficialment la creació de camps fora de la UE i destinar una part del pressupost a "combatre la immigració il·legal".
Brussel·les .- El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat als líders dels 28 impulsar un "control total de les fronteres exteriors" de la Unió Europea per evitar mostrar "debilitats" i combatre l'ascens de les forces d'extrema dreta. En la carta d'invitació als caps d'estat i de govern de la UE que es reuniran dijous i divendres a Brussel·les, Tusk ha confirmat la seva proposta per establir camps d'immigrants i refugiats fora de les fronteres europees, al nord de l'Àfrica. Serien les anomenades "plataformes de desembarcament regional", que tindrien com a objectiu "acabar amb el negoci de les màfies" i "aturar els fluxos" migratoris i les morts al Mediterrani. Tusk assegura a la seva carta que, "si és possible", voldria que els camps es fessin en coordinació amb l'ACNUR i l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), tot i que aquesta última ja va dir que no cooperaria en la gestió de camps exteriors.

"La gent d'Europa espera de nosaltres, i fa temps que ho espera, que demostren determinació en les nostres accions per restaurar el seu sentit de seguretat", assegura Tusk a la carta, dirigida als 28 caps d'estat i de govern de la UE.

"Ho volen no perquè, de sobte, siguin xenòfobs i vulguin construir murs amb la resta del món, sinó perquè és la feina de tota autoritat política fer aplicar la llei, protegir el seu territori i la seva frontera", afegeix el polonès.

Tot i que la ultradreta amb discurs anti-immigració ja mana en estats com Itàlia, Àustria, Hongria o Polònia, Tusk adverteix els líders europeus del creixement d'aquests moviments i presenta la UE com l'alternativa. "Més i més gent comença a creure que només una autoritat amb mà dura, antieuropea i antiliberal en esperit, amb una tendència cap a l'autoritarisme, és capaç d'aturar l'onada d'immigració il·legal", avisa. Segons ell, si els europeus creuen que només l'extrema dreta pot oferir una "solució efectiva" a la immigració, "també creuran qualsevol altra cosa que diguin". "Molt està en joc, i no ens queda temps", afirma Tusk.

En les seves propostes, el president del Consell Europeu també presenta un pressupost "dedicat a combatre la immigració il·legal". "Ens cal una eina pressupostària flexible, gestionada pels responsables en migracions, que són els únics capaços de garantir una cooperació efectiva amb els països d'origen i trànsit per frenar els fluxos", assegura Tusk.

El Consell Europeu també demana reforçar la cooperació, especialment, amb Líbia i amb els seus guardacostes, perquè "tinguin els recursos necessaris per controlar totalment les aigües territorials líbies".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar