Fonts diplomàtiques asseguren que és perquè l'Estat "dona molta coherència a la seva política exterior" i vol evitar que "sembli" que es reconeix la república balcànica.
Brussel·les .- La situació actual a Catalunya no ha tingut "cap paper" en el fet que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi rebutjat assistir a la cimera europea amb els Balcans Occidentals en la qual participarà Kosovo. Així ho han confirmat aquest dimarts fonts diplomàtiques espanyoles, que han assegurat que si Rajoy és l'únic primer ministre dels 28 estats de la UE que s'absentarà de la cimera és perquè Espanya "dona molta coherència a la seva política exterior" i no té a veure amb Catalunya. Segons les mateixes fonts, la posició del govern espanyol continua sent el no reconeixement de Kosovo des que va autoproclamar-se independent l'any 2008. Per aquest motiu, es vol evitar que Rajoy comparteixi taula amb el president kosovar Hashim Thaçi a Sofia, on se celebra la cimera dijous, i "sembli" que hi ha un reconeixement "implícit" per part d'Espanya de la república balcànica. Rajoy, però, sí que assistirà al sopar informal amb els seus homòlegs europeus dimecres.

Segons han informat les mateixes fonts, en el lloc de Rajoy dijous Espanya comptarà amb el seu ambaixador permanent davant de la UE, Pablo García-Berdoy, durant la trobada entre representants polítics i 'stakeholders' que té per objectiu "millorar" la situació als Balcans. Per contra, no hi haurà representació espanyola en el dinar on hi haurà els líders dels països europeus i els dels països balcànics.

Per altra banda, tampoc no hi haurà una declaració conjunta signada pels 28 i els 6 països balcànics que seran a la cimera: Albània, Bòsnia, Sèrbia, Montenegro, l'Antiga República de Macedònia i Kosovo. "No podíem acceptar una declaració 28+6 perquè un dels estats no és reconegut per tots els estats membres", han afirmat en relació al no reconeixement de Kosovo per part d'Espanya, Eslovàquia, Romania, Grècia i Xipre. Després de diverses reunions en el si del Consell, s'ha aprovat una declaració dels 28 -que compta amb el "vistiplau" d'Espanya- i està "alineada" amb els socis balcànics. La diplomàcia espanyola no veu "contradictori" que tot i que Rajoy s'absenti de la cimera Espanya se sumi a la declaració, ja que aquesta és "completament neutral". "Potser alguns estats volien més però altres menys, hi havia línies vermelles", han admès.

Amb tot, han reiterat que Espanya ha trobat un "equilibri intel·ligent" entre la seva posició sobre l'estatus de Kosovo amb la seva contribució "financera, institucional i política a una regió molt important". "Volem evitar que hi hagi un malentès: tenim raons per mantenir la mateixa posició de coherència però sense bloquejar res", han matisat sobre la reunió, que es basa en el "compromís" dels socis europeus de millorar les condicions de desenvolupament econòmic a la zona.

Reconeixement de Kosovo

Segons han expressat fonts diplomàtiques, un "element important" per a un possible reconeixement de Kosovo com a estat per part d'Espanya seria que hi hagués un acord bilateral entre les parts "d'acord amb el marc legal intern" pel qual Sèrbia reconegués el país veí.

Sobre una possible ampliació de la UE que inclogués alguns països dels Balcans, Espanya no tanca la porta però critica que es faci per un tema "geoestratègic" i veu "perillós" parlar d'ampliacions com "l'únic instrument per fomentar les reformes en un tercer estat".

ACN

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar