Iñaki Urdangarin ingressa a la presó de Brieva, a Àvila

L'exduc de Palma ha entrat al centre penitenciari entre vuit i un quart de nou del matí.
L'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha ingressat aquest dilluns a la presó de Brieva, a Àvila, per complir els 5 anys i 10 mesos de condemna per malversació, prevaricació, frau a l'administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències arran del cas Nóos. Urdangarin ha entrat al centre penitenciari entre les vuit i un quart de nou del matí després que en les darreres hores arribés a l'Estat procedent de Ginebra, on des de fa uns anys resideix amb la seva família. Aquest dilluns expirava el termini de cinc dies perquè tant Urdangarin com el seu exsoci Diego Torres, ingressessin a la presó després que la setmana passada ambdós es dirigissin a l'Audiència de Palma per recollir la sentència i el manament d'entrada a la presó.

Urdangarin podia escollir qualsevol centre de l'Estat. Torres, per la seva part, entrarà al centre de Brians II al llarg del dia, on complirà una pena de 5 anys i 8 mesos per malversació, prevaricació i frau a l'administració.

Amb la seva entrada a la presó, Urdangarin comença a complir la pena imposada pel TS, que va rebutjar pràcticament la totalitat del seu recurs i amb el qual va aconseguir una rebaixa de 5 mesos de la pena, que és de 5 anys i 10 mesos de presó en absoldre'l del delicte de falsedat documental. La sentència feta pública el 12 de juny passat, de 353 pàgines, també incorpora l'atenuant de reparació del dany per haver ingressat ja imports per fer front a les responsabilitats exigides. A banda de la pena de presó, el TS condemna el cunyat del Rei a una multa de 512.553 euros i a la inhabilitació durant 7 anys i 6 mesos.

El TS va estimar també el recurs de l'advocacia de l'Estat i incrementa en 70.000 euros les quanties defraudades a Hisenda en el pagament de l'IRPF. En total, estima que va defraudar 326.276 euros. En relació amb la malversació, el TS diu que no es pot "qüestionar la naturalesa pública dels fons sostrets" i fixa la quantia en 445.000 euros. Uns diners que, segons el Suprem, es van pagar a Nóos sense haver-se produït "la correlativa contraprestació". Sobre Urdangarín, afirma que va participar del delicte de malversació tant "en la inducció com en la cooperació necessària".

La sentència recull també que Urdangarin va utilitzar la seva posició ''de privilegi'' com a ''trampolí'' no només per a la contractació, sinó també per saltar-se els passos legals per a contractar els serveis, obviant condicions, pressupostos i projectes que podien presentar altres empreses i fixant "casi unilateralment" les condicions.

Urdangarin escull Brieva

Iñaki Urdangarín ha escollit el centre penitenciari de Brieva, a Ávila (Castellà i Lleó), per complir la pena de presó. És un centre de dones, amb 162 ordinàries i 18 cel·les complementàries, però també disposa d'un mòdul per homes. L'últim home que hi ha estat complint condemna ha estat Luis Roldan que va ser empresonat des del febrer del 1995 fins el 2005, quan l'Audiència de Madrid el va deixar en llibertat en un règim entre segon i tercer grau.

Iñaki Urdangarin doncs ha ingressat en aquest mateix mòdul on, a banda de les visites reglamentàries, només tindrà relació amb els funcionaris de vigilància i tractament. La llei marca que no pot tenir relació amb cap de les internes.

El centre va ser construït el 1989 a la carretera de Vicolozano i al terme municipal d'aquest poble, de només 98 habitants. La presó es troba a només deu minuts en cotxe de la capital de província, Àvila, una ciutat de poc més de 58.000 habitants, i a 47 minuts de Segovia. La presó està també a 120 quilòmetres de Madrid, cosa que suposa un viatge, per autopista, de 1 hora i 20 minuts.

ACN